Porkkana-juustokeitto vuohenjuustolla

Porkkanat ilahduttavat puutarhan pitäjää helppohoitoisuudellaan, sadollaan, värillään ja terveellisenä juureksena. Lisäksi porkkanoiden nostolla maasta ei ole kiire, ne kestävät maassa, ja viilenevässä maassa porkkanan kuori paksuuntuu ja sen säilyvyys paranee.


Porkka-juustokeitto on täyttävä ja tyylikäs keitto, joko sinällään tai alkuruoaksi.


Porkkana on Suomen toiseksi suosituin juures heti perunan jälkeen. Porkkanan beetakaroteeni on merkkinä niiden sisältämistä virkistävistä vitamiineista, joiden tiedetään lisäävän elimistön vastustuskykyä ja suojaavan sairauksilta. Miedon makea porkkana on terveellinen ja edullinen juures. Se sisältää runsaasti liukoista kuitua, joka alentaa kolesterolia sitomalla sen elimistöstä poistuvaan muotoon.

Porkka-juustokeitto vuohenjuustolla, 6 annosta
1 l vettä
1 kana- tai kasvisliemikuutiota
500 g porkkanoita
100 g juuriselleriä
1 pienisipuli
½ pkt (à 250 g) Koskenlaskija-sulatejuustoa
valkopippuria
½ tl muskottipähkinää
pinnalle mausteeksi ja koristeluun:
vuohenjuustoa
nokkospestoa
suolapähkinöitä muserrettuna

Lisää kiehuvaan veteen liemikuutio ja paloitellut kasvikset. Kypsytä kannen alla 15 min. Lisää kuutioitu sulatejuusto ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta ja koristele.


Porkkanakeiton hento makeus ja aromaattisuus löytää tasapainoisen kumppanin Alsacen gewurztraminer viinistä, jonka mausteisuus ja hillitty makeus täydentävät vivahteikasta makuelämystä.

Viinilasillinen:

Gisselbrecht Gewurztraminer Tradition. Ranska, Alsace 2021. Alko 579337. Hinta 13,99. Vegaani.Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku puolikuiva (8 g/l), keskihapokas (4.3g/l), hennon hunajainen, mausteinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti