Kaurattoa ja sorsaa lautasella

Luonnonmukaiset raaka-aineet sekä maanläheiset maut rakentavat aterian joka hyödyntää riistalinnun pienemmätkin lihat ja yhdistää sydänystävällisen villikauran makupariksi. Kokonaisuuden kruunaa keitinliemestä paseerattu maukas riistakastike.


Maanläheisiä makuja; sorsaa, villikauraa luomuna ja vihanneksia, höysteenä vivahteikas kastike keitinliemestä.


Eväät luonnonmukaisiin makuihin: juureksia, yrttejä ja sorsan koipisia.

Sorsan koipilihat, juurekset sekä tuoreet yrtit tarjoavat raaka-aineet vivahteikkaaseen ja maukkaaseen ateriaan. Puhdistetut koivet suolataan ja maustetaan viherpippurilla, laitetaan juuresten (nauris, palsternakka, porkkana) sekä yrttien (salvia, rosmariini) kanssa pieneen uuninkestävään uunivuokaan. Mukaan muutama valkosipulin kynsi ja hieman sitruunalla maustettua oliiviöljyä sekä vettä niin että koipiset peittyvät. Nostetaan 120-asteiseen uuniin ja annetaan kypsyä 2-3 tuntia, kunnes liha on mureaa. Villikaurasta kypsennetään lisuke jota käytetään aterian kokoamiseen riisin tapaan. Koipisten kypsennyksessä pehmenneen juurekset paseerataan ja niistä valmistetaan aterialle maukas kastike.


Pinot Noir on lintuviini vailla vertaa ja viihtyy hyvin ruokapöydässä.
Parhaimmillaan pinot noir -viinit ovat hyvin monivivahteisia, voimakkaan tuoksuisia, täyteläisiä ja marjaisan makuisia. Maussa löytyy leveyttä, pyöreyttä ja sopivaa hapokkuutta. Viinit ovat kuivia, joskin rypäleestä viini saa makeaa hedelmäisyyttä niin tuoksuun kuin makuun. Keveät ja keskitäyteläiset viinit ovat väriltään pääsääntöisesti kevyen punaisia. Pinot noirin aromaattisuus, hyvä happorakenne ja kiltit tanniinit tekevät siitä monikäyttöisen ruokaviinin. Varsinkin riistalinnuista valmistettujen ruokien kanssa viinin hienostuneet, vivahteikkaat ominaisuudet tulevat hyvin esille.


Viinilasillinen:
Castillo de Molina Gran Reserva Pinot Noir.
Chile, Curicó 2021. Alko 455377. Hinta 12,48. Vegaani.
Rubiininpunainen, tuoksu kirsikkainen, maku keskitäyteläinen, hapokas (5.2 g/l), mausteinen, marjaisa sekä raikas.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti