SUOMALAINEN RYPSIÖLJY PEITTOAA OLIIVIÖLJYN KEVYESTI

Grilli- ja salaattiöljyn valinnassa voi huoletta luottaa kotimaisiin tarveaineisiin. Suomalaisen rypsiöljyn terveysvaikutukset ovat monikertaiset oliiviöljyyn verrattuna, vaikkakin oliiviöljyn käyttö koetaan monesti hienommaksi ja samalla vedotaan sen terveellisyyteen. Makuasiat ovat sitten oma lukunsa.

Rasva pitää ihmisen toiminnassa
Ihmisen solut tarvitsevat elimistön toimintoja tukevia rasvoja. Ne ovat välttämättömiä mm. ihon hyvinvoinnin, verenpaineen säätelyn ja elimistön puolustuskyvyn ylläpitämisen kannalta. Rasva antaa energiaa, on rasvahappojen ja rasvaliukoisten vitamiinien lähteenä. Meidän pitäisi saada rasvaa yli 50 grammaa päivässä. Rasvojen koostumus rakentuu tyydyttyneistä, kertatyydyttämättömistä ja monityydyttämättömistä rasvahapoista. Erityisen tärkeäksi nousee tyydyttämättömien eli pehmeiden rasvojen osuus, niiden terveyttä edistävien ominaisuuksien ansioista. Välttämättömiksi sanotaan monityydyttämättömiä happoja joita ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan, mutta niiden saannin voi turvata pehmeillä ja hyvillä kala- ja kasvirasvoilla.Rypsiöljy on parasta A-luokkaa
Terveyttään vaaliva tiedostaa kasviöljyjen rasvan edullisen vaikutuksen omalle terveydelleen. Kasvisöljyjen käyttö lisääntyy jatkuvasti ja kuluttaja voi valita mieleisensä useiden eri vaihtoehtojen välillä. Vertailussa suomalaisen rypsiöljyn terveydelliset ominaisuuden ovat ylivoimaiset oliiviöljyyn nähden. Rypsiöljyssä on hyvin vähän elimistölle haitallisia tyydyttyneitä, kovia rasvoja, joita oliiviöljystä löytyy kaksi kertaa enemmän. Merkittävimmäksi nousevat monityydyttämättömien rasvahappojen määrä ja suhde. Erot korostuvat tärkeiden omega-3 rasvahappojen kohdalla, jota rypsiöljyssä on runsaasti, kun taas oliiviöljyssä tuskin ollenkaan. Omega-6 rasvahappojakin rypsiöljyssä on kaksikertainen määrä oliiviöljyn arvoihin verrattuna. Rypsiöljyssä on myös kaksinkertainen määrä rasvaliukoista E-vitamiinia, joka on välttämätöntä solun uudistumisessa.Kylmäpuristetun öljyn väri ja maku ovat täyteläisiä
Kasviöljyt puristetaan öljykasvien siemenistä ja niiden terveellisyys on sitä parempaa, mitä hellävaraisemmin ja vähemmin öljyjä käsitellään valmistuksessa. Kylmäpuristuksessa öljy erotetaan raaka-aineesta mekaanisesti, ilman lämmitystä. Tuloksena saadaan voimakkaan makuista ja väristä öljyä, jonka rasvahapot ja vitamiinit ovat luonnollisessa muodossa. Kylmäpuristettu neitsytöljy on arvokkainta öljyä, jossa lisämääreillä extra tai ensimmäinen puristus korostetaan erityisen hellävaraista käsittelyä. Ruokaöljyjen paisto-ominaisuuksien, kirkkauden ja makujen parantamiseksi niitä joudutaan usein kuitenkin käsittelemään puhdistamalla, suodattamalla ja kuumentamalla.


Rypsinkeltaista tai oliivinvihreää, terveellistä joka tapauksessa.

Rypsiöljyssä korostuu monikäyttöisyys ja oliiviöljyssä maku
Terveellisyys on tekoja ja valintoja, siksi kannattaa miettiä mitä suuhunsa laittaa. Suomalainen rypsiöljy soveltuu kaikkeen ruoanlaittoon. Se kestää hyvin kesägrillin kuumat olosuhteen ja sen mieto maku sopii kalalle, lihalle ja vihanneksille. Oliiviöljy ja sen täyteläiset makuvivahteet tulevat parhaiden esille kylmien ruokien ja erilaisten salaattien kanssa.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti