Juhlaviinit kuuluvat hääjuhliin ja juhlatilaisuuksiin

Viinit johdattavat juhlatunnelmaan
Häät, syntymäpäivät, vuosijuhlat ja vastaavat ovat unohtumattomia tapahtumia, joiden halutaan onnistuvan ja vieraiden viihtyvän niissä. Valmistelut vaativat suunnittelua ja panostusta, jotta juhlasta tulee juhlittavan näköinen ja se jää mieleen. Myös viinivalintojen tulee tukea kokonaisuutta ja sopia yhteen tarjoiluiden kanssa.

Kuohuviini tunnelman nostattajana
Kuohuviinit tuovat juhliin juhlavuutta ja tunnelmaa. Lasillinen kuohuvaa toivottaa vieraat tervetulleiksi ja osoittaa juhlat alkaneiksi. On makuasia mitä laseihin kaadetaan. Asti Gancia on Italian tunnetuin kuohuviini, jonka aromikas tuoksu ja makean hapokas maku ovat parhaimmillaan hyvin viilennettynä. Astin matala alkoholipitoisuus tekee siitä hyvän vaihtoehdon juhlaviiniksi.

Samppanja on paikallaan juhlapuheiden ja maljojen nostatuksen yhteydessä. Laurent-Perrier on perinteinen samppanja, jonka tyylikkyyttä pienet kuplat vahvistavat. Pehmeässä ja hyvin kuivassa maussa on aidolle samppanjalle ominaista leipämäisyyttä sekä pirteää hapokkuutta. Canard-Duchêne on luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä tehty samppanja,jota on kypsytetty kolme vuotta. Aito samppanja on todellinen hääviini.

Valkoista vihanneksille ja veden eläville
Rocca del Dragone on Falanghina-rypäleestä valmistettu italialainen, monikäyttöinen juhlaviini, jossa on hedelmäisyyttä sekä monipuolisuutta. Valkoviinin raikkaus, keskitäyteläinen maku ja aromaattinen vivahde sopivat hyvin salaattipöydän sekä erilaisten kalaruokien ja äyriäisten kumppaniksi.

Punainen sopii liharuokien sävyihin ja makuun
Punaviini on luontainen valinta juhlien liharuokien kaveriksi. Roseeviini toimii kesäisenä vaihtoehtona valko- ja punaviinien välissä niin kasvis-, kala-, kuin liharuokien kanssa. Lancers on portugalilainen roseeviini, jossa pullon moderni muoto viestittää viinin taiteellisuudesta sen yli kuusikymmenvuotisessa historiassa. Viiniin käytetään parhaimpia portugalilaisia rypäleitä ja sovelletaan nykyaikaisinta valmistustekniikkaa. Lancers on kevyesti kuohahtava ja viinin jäännössokeri tekee kokonaisuudesta puolikuivan ja helposti nautittavan.

Juhlaviinien valinta on ennen kaikkea sisältö- ja tyylikysymys. Perinteinen viinipullo on edelleen vahvoilla juhlaviinejä valittaessa. Suomalaisten viinihankintoja ohjaa käytännöllisyys sekä hinta, ja valinta kohdistuu usein hanapakkauksiin. Niiden särkymättömyys, keveys ja helppokäyttöisyys houkuttelevat. Doppio Passo on italialainen Primitivo rypäleestä tehty punaviini, jonka aromaattisuus ja pehmeä marjaisuus sopivat suomalaiseen makuun. Se on valmistettu Amaronesta tutulla ripasso-menetelmällä, joka antaa viinille väriä, monimuotoisuutta ja voimaa.


Viinilasillinen:
Primitivo Doppio Passo. Italia, Apulia 2010. Alko nro 432548. Hinta 29,90/3L. Sokeria 15g/l. Alkoholia 14%. Punainen, makean marjainen ja maultaan keskitäyteläinen, vähätanniininen, mausteinen ja vivahteikas.BIB.

Asti Gancia. Italia, Asti. Alko nro 8901. Hinta 9,98.
Keltainen, rusinan ja hedelmän tuoksuinen, maultaan makea sekä hapokas viini. Alkoholia 7,5 %. Sokeria 85g/l.

Rocca del Dragone Falanghina. Italia, Campania 2010. Alko nro 576057. Hinta 8,98.
Keltainen, keltaluumuinen sekä aromaattinen tuoksu ja kuiva, hapokas, greippinen ja hennon yrttinen maku.

Lancers Rosé. Portugali. Alko tilausvalikoima n:ro 920497. Hinta 8,98.
Oranssinpunainen, marjaisa ja aromikas puolikuiva roséviini, joka on kevyesti kuohuva ja pehmeähappoinen.

Canard-Duchêne Authentic Green. Ranska, Champagne. Ravintolamyynti. Ecocert-certifioitu luomusamppanja.
Vaaleankeltainen, raikas sekä paahteinen tuoksu ja hedelmäinen, hiukan tamminen sekä pitkä maku.

Laurent-Perrier Brut. Ranska, Champagne. C 45%, PN 40%, PM 15%. Alko nro 8621. Hinta 42,90.
Vaaleankeltainen, sitruksinen sekä mineraalinen samppanja, jonka maku on tyylikäs ja erittäin kuiva.

Teksti: Heikki Remes    Kuvat: Eeva Remes    www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti