Joulukinkku on perinteinen jouluruoka/ Christmas pork dominates table on christmas time


Vietä joulu nauttien perinteisestä joulukinkusta hieman erilaisin vivahtein. Ohessa suomenkielinen resepti jouluporsaan valmistamiseen. Lisäksi englanninkielinen video, jossa Teresa Välimäen valmistaman jouluporsaan ja Mikko Niemen valmistamien kasvispyreiden makuihin chileläinen viinintekijä Marco Puyo valitsee jouluviinin. Katso Puhutaan viinistä video.
Jouluinen porsaan kyljysrivi
2 kg:n porsaan kyljysrivi
2 tl paprikajauhetta
0,5 tl rosépippuria jauhettuna
0,5 tl valkopippuria jauhettuna
0,5 tl viherpippuria jauhettuna
1 rkl suolaa
2 dl vettä

Osta porsaankyljysrivi kokonaisena ja valmiiksi muotoonsa leikattuna. Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Sekoita mausteet keskenään ja hiero lihan pintaan. Aseta porsaankruunu uunivuokaan luurivi ylöspäin ja lisää vesi vuoan pohjalle. Lämmitä uuni 250 asteeseen, laita liha uuniin ja laske samalla lämpötila 150 asteeseen. Näin lihan pinta kiinnittyy estäen nesteiden haihtumisen ja saaden samalla kauniin ruskean värin. Anna kyljysrivin kypsyä matalassa lämmössä 3 tuntia ja valele sitä vuokaan kertyvällä liemellä. Porsaan lihan tulee olla täysin kypsää. Käytä tarvittaessa paistomittaria. Suurusta liemestä kastike aterialle.
         
Paahdetut juureslohkot
n. 700 g lohkottuja juureksia (lanttua, palsternakkaa, porkkanoita, punajuuria)
2 punasipulia
rypsiöljyä
mustapippuria
ripaus suolaa
hieman siirappia

Kuori ja paloittele juurekset lohkoiksi ja laita ne voideltuun isoon uunivuokaan. Mausta ja valuta päälle siirappia ja öljyä. Hauduta juurekset kypsiksi lihan kaverina uunissa paiston loppuvaiheessa tunnin ajan.

Jouluviinissä on mausteita ja väriä.
Jouluateria on valmistettu perusraaka-aineista, joiden ominaismaut kevyt maustaminen nostaa esille. Uunijuurekset ja paistinperunat hautuvat miedon paahteisiksi ja saavat hennon makeuden. Kypsä porsaanliha ei kaipaa seurakseen kiristävän tanniinista viiniä, vaan keskitäyteläinen, kevyen mausteisen punaviinin.
Hyvää joulurauhaa ja joulumieltä kaikille.

Teksti: Heikki Remes
Kuva: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti