28.12.2012

Vuosi vaihtuu avocadon, kylmäsavulohen ja kuohuvien kera

Uusi vuosi otetaan vastaan aromikkain eväin. Avocadosta valmistettu maukas tahna maistuu kylmäsavulohesta tehtyjen lohirullien kanssa. Lasiin kaadetaan eri maanosien kuohujuomia ja kiertomatka makujen maailmaan johdattaa vuoden vaihteen yli.  

 Raikkaat ja hedelmäiset kuohuviinit iloisine kuplineen ottavat vastaan uutta vuotta.
 
Avocadosta tehty hieno ja hieman pähkinäinen tahna sekä kylmäsavulohiruusukkeet tuovat juhlavuutta uuden vuoden juhlintaan.

Avocadotahna:
1 avocado
pieni sipuli
80 g pehmeää vuohenjuustoa
sitruunan puolikas
hieman hasselpähkinärouhetta

Leikkaa avocadoon pitkittäisviilto ympäri koko luumarjan, kovaan siemeneen asti. Kierrä puolikkaat erilleen ja poista sisuskivi. Kaavi vihertävä ja kermanvärinen hedelmäliha kulhoon, ja hienonna se haarukalla. Hienonna sipuli ja sekoita avocadon kanssa. Purista sekaan hieman sitruunamehua, joka säilyttää hedelmälihan värin ja tuo makuun raikkautta. Lisää joukkoon pehmeä vuohenjuusto ja tee tahnasta tasainen. Tarkista maku. Ripottele tahnan päälle hieman hasselpähkinärouhetta.

Kylmäsavulohirullat:
200 g kylmäsavulohta, fileenä tai siivuina
kapriksia

Mikäli teet kalarullat lohifileestä, leikkaa kalan liha irti niin, että ruskeahko rasvakerros jää kiinni nahkaan. Näin lohen maku säilyy raikkaana ja puhtaana. Leikkaa sitten lohesta ohuita siivuja ja kierrä ne rullalle. Savuaromi antaa kalalle pikantin vivahteen. Kaprikset sopivat hyvin lohen suolaiseen makuun.

Kuohuvat ja hedelmäiset viinit vastaanottavat uutta vuotta
Vuodenvaihteen viinivalinnoissa voi maistella viinirypäleiden kasvupaikan, ilmasto-olosuhteiden ja kypsyttämisen vaikutusta lopputulokseen. Viileillä alueilla kasvatetut rypäleet antavat viineille hedelmäisyyttä ja raikkautta. Kylmäsavulohen ja avokadon kuohuvan viinikumppanin voi valita eri viinimaiden ja rypäleiden kasvupaikan mukaan. Isolle porukalle useampi vaihtoehto tuo mukavaa vaihtelua ja valinnanvaraa.

Eri maanosien kuohuviineissä on vivahteikkuutta.

Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut on australialainen kuohuviini. Viinin vivahteikkuuden taustalla on rypäleiden korjuu viileään yöaikaan. Valmistuksessa viinimehu ja rypäleiden kuorimassa ovat yhdessä vain vähän aikaa, jolloin rypäleiden herkät aromit tulevat esille viinissä. Käytössä on perinteinen kuohuviinien valmistusmenetelmä, jossa ensimmäinen käyminen terästankissa ja toinen pullossa.

Pongrácz (Chardonnay, Pinot Noir) kuohuviini tulee Etelä-Afrikasta. Perinteisessä valmistusmenetelmässä viinien toinen käyminen pullossa saa aikaan viinien kuplat. Siinä hiivan synnyttämät kuplat integroituvat viiniin ja samalla viini saa sille ominaisen paahteisen aromin. Kahden vuoden sakkakypsytys antaa viinille erityistä vivahteikkuutta.

Vouvray ’Tete de Cuvée Brut’ (Chenin Blanc) on peräisin Ranskasta, Loiren laaksosta Vouvraysta. Viiniin on saatu keveyttä ja raikkautta, kun se on ensin saanut käydä terästankeissa hitaasti viileässä lämpötilassa. Maininta kuohuviinin vuosikerrasta (2009) korostaa myös viinin laatua.

Fresita on chileläinen aromatisoitu kuohuviini. Viinin on usean rypäleen sekoitus, jossa päärypäleenä on aromikas Moscatel. Ensimmäinen käyminen on tapahtunut perinteisesti terästankeissa ja toinen paineen alla terästankeissa. Viini mansikkainen olemus on peräisin käymisen yhteydessä lisätystä mansikkasoseesta. Kuten kuohuviinien kohdalla yleensäkin, niin viini on hyvä jäähdyttää 4‒6 asteeseen ennen tarjoilua.

Viinilasillinen:
Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut.Australia.Alko nro581897.Hinta 10,98.Jäännössokeria 12 g/l. Vaaleankeltainen, kypsän sitruksinen tuoksu ja kuiva, keskihapokas sekä kevyen paahteinen maku.

Pongrácz. Etelä-Afrikka, Western cape. Alko nro 555687. Hinta 13,69. Jäännössokeria 8 g/l.
Vaaleankeltainen, kevyen aprikoosinen tuoksu ja erittäin kuiva, hapokas, mineraalinen ja paahteinen maku.

Vouvray ’Tete de Cuvée Brut’. Ranska, Vovray 2009. Alko nro 8863. Hinta 13,99. Sokeria 13g/l.
Vaaleankeltainen, kevyen kukkainen ja sitruksinen tuoksu, kuiva, hapokas, mineraalinen ja yrttinen maku.

Fresita. Chile. Alko nro 563967. Hinta 9,98. Jäännössokeria 70 g/l.
Punainen, mansikkainen tuoksu ja makea, hennon hapokas ja sitruksinen maku.

Teksti: Heikki Remes                                                                                                  www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti