Aurora Borealis – Carsin Liquoreux, makupari vailla vertaa

Maku on maistajan suussa ja onnellisuuden saavuttaa vähin eväin ovat tuttuja sekä hyvin paikkansapitäviä sanontoja. Sen todistaa juuston ja viinin aromikas yhdistelmä, jossa laatu ja vivahteet kohtaavat toisensa.    

Yksinkertaiset eväät tarjoavat monivivahteisen makukokonaisuuden. Suolainen sinihomejuusto ja makea viini rakentavat vivahteikkaan sekä harmonisen tasapainon.

Aurora Borealis -sinihomejuusto on juustomestarin taidonnäyte. Juuston luonteikkuus ja vivahteikkuus ovat vahvasti esillä. Juuston rakenne on pehmeän kompakti ja maku on kermaisen täyteläinen, sinihomeen kirjoma, pähkinäinen ja tasapainoisen suolainen.

Aurora Borealiksen sisus on sinihomeen kauttaaltaan marmoroima, antaen juustolle sen persoonallisen aromikkuuden.

Juuston ja viinin liitto sitoo nautinnot yhteen
Juustot ja viinit maistuvat hyvin erikseenkin, mutta yhtä aikaa nautittuna niiden harmoninen liitto tarjoaa vivahteikkaita makuelämyksiä. Tavoitteena on löytää maistajaa miellyttävät yhdistelmä. Toistensa vastakohdat, kuten suolainen ja makea, viihtyvät yllättävän hyvin yhdessä. Tämän maistaa, kun tarjoaa sinihomejuuston kanssa makeaa viiniä. Suolaisen sinihomejuuston, kuten Aurora Borealiksen rasvaiseen ja happamaan makuun sopii raikkaan makea viini, kuten jalohomesista rypäleistä valmistettu Château Carsinin Liquoreux. Viinin makeus, täyteläisyys hapokkuus pehmentävät juustoa ja tekevät kokonaisuudesta nautittavan.
 
Samat sävelet juustossa ja viinissä tarjoavat sointuvia makuelämyksiä.

Viinilasillinen:
Château Carsin Liquoreux. Ranska, Cadillac 2008. Myynti carsinshop. Hinta-arvio 12e/ 0,375L.
Kullankeltainen, hennon aprikoosinen viini, jonka makeutta tasapainottaa pehmeä hapokkuus. Viini tarjoaa hinta-laatusuhteeltaan erinomaisen, kevyemmän Sauternes- tyyppisen vaihtoehdon.
 
Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti