Lusikallinen syötävän hyvää

Joskus tekee mieli maistaa jotain hyvää ihan vaan lusikallinen. Silloin haukigenelli anjoviskastikkeella on juuri sopiva makupala. Kalapullan pehmeä, paahteinen maku ja kastikkeen yrttinen, suolainen aromi tarjoavat yhteen sopivan makuelämyksen, joka maistuu niin alku- kuin välipalana.

Haukipullat ja Mannerströmin anjoviskastike kiehtovat niin makujen kuin esillepanon kautta.

Hauen fileoi ruodottomaksi onnistuu näppärästi terävällä veitsellä. Varsinkin talvella tuoreesta hauesta voi erottaa hienon ja kalaisan maun. Sen liha on kuivaa, tiivistä ja lähes rasvatonta.

Haukigenellit:
500 g jauhettua kalaa (hauki tms.)
2 sipulia
1 pkt sulatejuustoa
0,5 dl kermaa
1 kalaliemikuutio
2 rkl korppujauhoja tai vehnäleseitä
2 kananmunaa
1 dl tillisilppua
0,5 sitruunan mehu
suolaa
 

Jauha kala ja sipuli esim. monitoimikoneella tahnamaiseksi. Sulata juusto kerman ja kalaliemikuution kanssa kattilassa. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä. Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja nostele taikinasta kahden lusikan avulla leivinpaperilla vuoratulle pellille kalapullia. Kypsennä 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Mannerströmin anjovisvoikastike:
hienonnettua shalottisipulia
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl valkoviiniä - noin, tai vähän enemmän
150 g voita
muutama anjovis - 3─4
hienonnettua tilliä
hienonnettua ruohosipulia
suolaa
mustapippuria
  
Kasariin valkoviinietikka, valkoviini ja shalottisipuli. Keitä tovi kokoon ja lisää voi sekä anjovikset. Keitä niin, että anjovis sulaa seoksen joukkoon. Mausta tillillä ja ruohosipulilla ennen tarjolle panoa.

Haukipullille sopii hedelmäinen ja hapokas valkoviini
Mehevien haukipullien kanssa maistuu hedelmäinen valkoviini ja kastikkeen suolaisuus kaipaa viinikumppanilta hyvää hapokkuutta. Kalapullien raaka-aineet tekevät ruoasta pehmeän, miedon mausteisen ja hieman makeahkon makuisen. Kastikkeen anjovikset ja yrtit tuovat makuun aromikkuutta ja suolaisuutta. Riesling-rypäleen hapokkuus sekä mineraalisuus ja Pinot Grisin hedelmäisyys sekä vivahteikkuus rakentavat yhdessä viinikokonaisuuden joka maistuu tasapainoisesti kalalusikallisen kanssa.


Viinilasillinen:
Wolfberger Riesling – Pinot Gris. Ranska, Alsace 2012. Alko nro 576944. Hinta 7,16/0,375L.
Vaaleankeltainen, sitruksinen tuoksu ja kuiva(8g/l),hedelmäinen,kukkainen,hapokas ja mineraalinen maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti