21.6.2019

Juhannus on meillä herkullinen ja herttainen

Juhannusta vietetään rennossa merkeissä pienissä tai isommissa porukoissa. Nautitaan vapaasta ja rauhallisesta olotilasta. Ruokien ja juomien suhteen mennään maistuvien makujen ja helppouden kautta. Annetaan ruokien valmistua hitaasti kypsyen ja pidetään menu lyhyenä. Juomien osalta haetaan eri makuvivahteita hyvän hinta-laatusuhteisissa viineissä. Juhannus on keskikesän juhla, joten otetaan rennosti, mutta juhlavasti nostamalla Suomen lippu salkoon. 

Suomen lippu kuuluu oleellisena osana Juhannuksen juhlallisuuksia. Yhteistyö on valttia lippua salkoon nostettaessa.

Savumuikut valmistuvat nopeasti savustuspöntössä. Suolista ja huuhdo tuoreet muikut hyvin. Laita savustuslaatikkoon ohutta leppälastua/-purua, pari pientä katajanoksaa tai muutama sokeripala. Nosta kalat kypsymään ritilälle leivinpaperin päälle, näin kalat eivät tartu ritilään. Pienet muikut kypsyvät nopeasti 15─20 minuutissa. Ole tarkkana savustusajan kanssa jotta kalat eivät kuivu liikaa. Valmis kala on paahteisen kullanruskea ja rakenne pehmeän mehukas. Suolaa muikut heti savustuksen jälkeen 10 %:ssa lämpimässä vesisuolaliuoksessa (litra vettä ja 100 g karkeaa merisuolaa). Anna maustua suolavedessä muutaman minuutin. Pienet savumuikut maistuvat kätevästi sormiruokana dippaamalla niitä turkkilaisen jogurttiin, johon on lisätty mausteeksi tuoretta tillisilppua.

Perinteinen rosvopaisti:
lampaanpaistia/entrecotea/kassleria 1,5‒2 kg
maustamiseen:
2 rkl karkeata suolaa
2 tl mustapippuria kokonaisina
1 tl viherpippuria kokonaisina
5 kpl valkosipulinkynsiä
tuoretta rosmariinia, salviaa, timjamia
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
voipaperia ja foliota
katiskaverkkoa
Murskaa suola ja kokonaiset pippurit huhmareessa. Tee lampaanpaistiin/lihaan veitsellä syviä koloja. Työnnä koloihin ensin mausteseosta ja sitten valkosipulinkynsi. Hiero paistin pintaan hunaja-öljyseos sekä silputut yrtit ja loput mausteet. Laita paistos muovipussin, jossa sitä on helppo käännellä, ja anna lihan marinoitua kylmässä yön yli.
      Nosta lihat lämpiämään tunti ennen valmistamista. Kostuta voipaperi ja kääri kaksinkertaisena paistin päälle. Lisää päällimmäiseksi kaksi kerrosta foliota. Ruokapaketin ympärille voi pyöräyttää katiskaverkkoa, niin valmiin ja polttavan ruuan pois nostaminen sujuu kätevästi.

Rosvopaisti kypsyy muuripadassa. Pata nostetaan nuotiopaikalle, täytetään hiekalla ja nuotiota pidetään padan alla parin tunnin ajan. Sitten padasta lapioidaan osa hiekasta syrjään, paistikäärö nostetaan hiekkapedille ja hiekka lapioidaan takaisin paistin päälle. Rosvopaisti saa kypsyä hiekkaan hautautuneena noin kolme tuntia. Lämmön varmistamiseksi padan alla ja päällä poltetaan kokoajan pientä nuotiota. Muuripadassa hiekka kuumenee ja sen lämpöjohtavuus muuttuu, joten suositeltavaa on vaihtaa hiekka muutaman kypsennyskerran jälkeen.

Mansikkakakku:
pohja:
10 digestive-keksiä
1−2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
50 g sulatettua voita
täyte:
n. 500 g mansikoita
3 liivatelehteä
400 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl tomusokeria
2 dl vispikermaa
0,5 dl sitruunan tai limen mehua
maustamiseen: sokeria, vaniljasokeria, sitruunan tai limen kuorta raastettuna
koristeluun mansikoita ja sitruunamelissan lehtiä

Valmista ensin keksipohja. Hienonna keksit ja mausta sokerilla sekä vaniljasokerilla. Sulata voi ja kaada se keksimurun joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja painele tiiviisti esimerkiksi voipaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
   Asettele mansikoita vuoan reunoille ja peitä sen jälkeen koko keksipohja mansikkalohkoilla tai -viipaleilla. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa tuorejuusto ja tomusokeria tasaiseksi. Mausta sokerilla, vaniljasokerilla sekä raastetulla sitrushedelmän kuorella makusi mukaan. Vatkaa vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi ja mausta sokerilla sekä vaniljasokerilla. Purista sitruunasta tai limestä mehua, kuumenna se ja sulata liivatteet mehuun. Anna mehun jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sekoita se ensin tuorejuuston kanssa. Lisää lopuksi kermavaahto varovasti käännellen. Kaada täyte vuokaan mansikoiden päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti tai yön yli. Koristele kakku halutessasi ennen tarjoilua.

Juhannuksen viineissä on valinnanvaraa: kuohuvaa, valkoviiniä, roseeta, punaviiniä, vegaania, alkoholitonta

Viinilasillinen:
Villa Conchi Rose, Spain; brut, redcurrant, spicy, acidic
Crápula White Sauvignon Blanc, Spain 2017; light, dry, fuity, medium acidic, mineral notes
Rupperstberger Imperial Riesling, Germany 2018; light green yellow, dry, citric, mineral and herbal, vegan
LAB Reserva Arinto Chardonnay, Portugal 2017; light yellow, acidic, apple and light baked notes
Castillo de Molina Pinot Noir Rose, Chile 2017; dry, medium-bodied, strawberry, vegan
Casa Silva Carmenere Reserva, Chile 2018; dark red, full-bodied, currant jam notes, hint of mint
1865 Selected Vineyards Cabernet Sauvignon, Chile 2017; red, extra fuu-bodied, tannic, dried plum and oak notes
Alahovi Kuohuvainen Juhlajuoma, Finland; sweet, strawberry notes, non-alcoholic

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti