Vihreyttä ja vivahteikkuutta lautasella sekä lasissa

Kesäinen lounasateria on täynnä tuoreita ja raikkaita makuja. Ateria rakentuu vähistä aineksista ja on helppo valmistaa. Esillepano on yksikertainen, mutta makumaailma on monivivahteinen ja palkitseva.
 

Hernesosekeitto (3–4 annosta)
4 ltr tuoreita herneenpalkoja
1 sipuli silputtuna
vettä
1 kasvisliemikuutio
1 prk (150 g) crème fraîchea
tuoretta minttua

Kuullota ensi sipulisilppu kattilassa, lisää paloista riivityt herneet sekä vettä niin että herneet juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsäksi noin 20 minuuttia. Murenna kasvisliemikuutio keitokseen keittämisen puolessa välissä. Kun keitos on kypsää kaada nestettä hieman talteen. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää sekaan crème fraîche. Tarvittaessa ohenna talteen otetulla keitinnesteellä ja mausta lopuksi tuoreilla mintunlehdillä.

Avocadoleipä
Paahda vaaleita leipäviipaleita pannulla voissa. Leikkaa avokadoon pitkittäisviilto ympäri koko luumarjan, kovaan siemeneen asti. Kierrä puolikkaat erilleen ja poista sisuskivi. Leikkaa vihertävästä ja kermanvärisestä hedelmälihasta ohuita viipaleita leipien päälle. Purista päälle hieman sitruunanmehua ja mausta halutessasi sopivilla mausteilla.

Vivahteikkuus ja tuoreus yhdistävät aterian ja viinin
Tuoreista herneistä tehdyssä keitossa raaka-aineen tuoreus sekä vivahteikkuus nousevat maussa hienosti esille. Ranskankerma ja kypsynyt sipulisilppu tuovat makumaailmaan lisää pyöreyttä. Keiton kanssa tarjottava avocadoleipä antaa makuyhdistelmään paahteisuutta sekä pehmeää täyteläisyyttä. Aromikkaalle ruoalle sopii viinikumppaniksi portugalilainen Vinho Verde, jossa viinin pirskahteleva hedelmäisyys käy hyvin yhteen keiton aromikkuuden kanssa. Viinin raikas hapokkuus leikkaa sopivasti ruoan täyteläisyyttä. Tarjolla on kesäisen aromaattinen sekä keveän maukas ateriakokonaisuus. 
 

Viinilasillinen:
Gazela Mare Vinho Verde. Portugali, Loureiro, Alvarinho, Alko 595497. Hinta 9,28.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu limettinen ja maku kuiva (2 g/l), pirteän hedelmäinen sekä hennon yrttinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes.
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti