Kolmen sipulin keitto nostaa aromit esillelle

Kevätsipulin  tuoreus on omiaan keveässä ja yrttisessä sipulikeitossa. Myös vihersipulin nimellä tunnetun liljakasvin pehmeän pureva maku saa arominsa vihreistä lehdistään. Kynänohut sipuli käy monenlaiseen ruoanlaittoon ja on hyödynnettävissä kokonaisuudessaan.
Purjosipuli kasvaa muodoltaan lehtituppimaisen pitkäksi lieriöksi. Maultaan se on muita sipuleita miedompi ja siinä on vähäinen määrä rikkiyhdisteitä. Maku on täyteläisin purjon vaaleassa osassa, myös sen vihreä osa sopii keiton ainesosaksi. Kypsennettäessä purjon kitkeryys pehmenee ja sen lempeä aromikkuus täydentää hyvin sipulikeiton hienostuneisuutta.
Valkosipulin eteeristen öljyjen aromikkaat tuoksut ja maut tuovat täyteläisyyttä sipulikeittoon. Kynsilaukan voimakkuus vähenee ja sen pehmeä mausteisuus korostuu keittoa haudutettaessa. Kolmen sipulin keitossa välittyy selkeä lupaus makuvivahteista ja sipulien terveellisistä vaikutuksista.

Sipuleissa on makua, vivahteikkuutta sekä terveellisyyttä.
Kolmen sipulin keitto (4 annosta):
nippu kevätsipuleita
pätkä (n. 15 cm) purjosipulin valkeaa vartta
23 valkosipulin kynttä
7 dl vettä
23 rkl rypsiöljyä
yrttiliemikuutio
50 g tuorejuustoa
3 rkl perunamuusijauhetta
suolaa
basilikaa
oreganoa
Viipaloi puhdistettu purjo ja kuoritut valkosipulin kynnet. Paloittele kevätsipuli, jätä osa vihreistä varsista koristeeksi. Freesaa sipulit kevyesti öljyssä kattilassa. Lisää vesi ja yrttiliemikuutio. Keitä miedolla lämmöllä noin 12 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää juusto ja perunasosejauhe. Anna makujen tasaantua ja mausta yrteillä sekä suolalla. Tarjoile vaalean leivän tai pasteijoiden sekä veden tai valkoviinin kanssa.

Alsacen valkoviinit maistuvat keväisen sipulikeiton viinikumppaneina
Kolmen sipulin keiton ja Alsacen valkoviinien yhdistelmissä voi maistaa tasapainoisen makuelämyksen. Schlumbergerin viinitilan viinien taustalla on laadukas viinituotanto tarhalta kellarin kautta pulloon. Tilan rypäleet ovat omaa tuotantoa ja laadun takaamiseksi rypäleiden satomäärää rajoitetaan. Valmistuksessa rypäleistä puristetaan viinimehu hellästi, jossa sakan annetaan erottua painovoimaisesti tankin pohjalle. Käyminen tapahtuu suurissa tammitynnyreissä ja viinit saavat kypsyä yli puoli vuotta sakkansa päällä (sur lie), saaden olemukseensa vivahteikkuutta ja uutteisuutta. Rieslingin raikkaus sopii sipulikeitolle. Kuivallekin rieslingille tyypillinen makea vivahde tukee hyvin keitossa kypsyneiden sipuleiden pehmeitä makuja, jolloin nautinnosta tulee hyvin onnistunut. Pinot Blancin kukkaisuus ja yrttiset aromit yhdistyvät hyvin keiton vivahteikkaisiin makuihin.
Viinilasillinen:
Domaines Schlumberger Riesling Les Princes Abbés. Ranska, Alsace 2018. Alko 952977. Hinta 21,50.
Vaaleankeltainen, tuoksu viheromenainen ja maku kuiva (3 g/l), erittäin hapokas (8,6 g/l) sekä vivahteikkaan ryhdikäs.

Domaines Schlumberger Pinot Blanc Les Princes Abbés. Ranska, Alsace 2017. Alko 905627. Hinta 17,98.
Sitruunankeltainen, tuoksu sitruksinen, kukkainen ja maku kuiva (3 g/l), hapokas (5.8 g/l) limenttinen sekä mantelinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti