Lohikalan ja viinin makuliitto maistuu alkutalven tuiskussa

Vuoden alku, kylmän ja lumisen kelin keskellä, kaipaa aina jotain boostia käynnistyäkseen. Käytännöllinen ja maistuva keino on tehdä ja nauttia jotain talveen sopivaa ruokaa. Lohikala on terveellistä, siitä löytyy täyteläisyyttä, kalaisaa rasvaisuutta sekä sopivaa tekemistä alkutalven aherrukseen. Viikonvaihteen olemisen voi rakentaa vaikkapa ruoan valmistamiseen ulkosalla, ja ilman niin salliessa jopa sen nauttimiseenkin nuotion ympärillä. Ruoan yhteydessä voi pitää pienen viinitastingin ja etsiä lohikalalle sopivaa valkoviiniä.
Lohen loimuttaminen tai muikkukukon valmistaminen tarjoavat sopivaa ja hyödyllistä tekemistä viikonlopulla.
Kirjolohi ja muikku, lohikaloja kumpainenkin, maistuvat täyteläisen ja runsaan Chardonnayn makuparina.

Chardonnay on täydellinen kumppani lohikalalle
Chardonnayn rypäleet ovat suuria ja paksukuorisia, niistä löytyy hedelmää, hapokkuutta sekä uutteisuutta. Runsaan makuisten ja täyteläisten Chardonnay-viinien vaniljainen tammisuus maistuu savustettujen kalojen kanssa. Kalakukon kuoren paahteisuus ja sisuksen täyteläisyys sekä pehmeys sopivat hyvin Chardonnay-viinien makupareina. Viinien kuiva ja terävä hapokkuus leikkaavat hyvin lohikalojen.

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay tulee Ranskan Burgundin perinteisimmiltä ja laadukkaimmilta viinialueilta. Viini korostaa rypäleiden kasvupaikkaa ja olosuhteita, joista ranskalaiset käyttävät nimitystä terroir. Alueen viineille on ominaista kirkas vihertävä sävy, kuulaus ja raikas hedelmäisyys. Maultaan viinit ovat kuivia, keveitä ja hapokkaita. Jos viinejä tammitetaan, niin se tapahtuu maltillisesti viinin makua korostaen.
Uuden maailman viinitarhoilla, Yhdysvalloissa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Etelä-Amerikassa, rypäleet kasvavat lämpimässä ilmanalassa ja saavat olemukseensa hedelmäisyyttä sekä voimaa. Näin Chardonnaysta saadaan täyteläisiä, raskaampia sekä hedelmäisyyttä korostavia viinejä, joissa on korkea alkoholipitoisuus. Tällaisia viinejä tasapainotetaan monesti tammella, joka tuo makuun monipuolisuutta ja voimaista pehmeyttä.

Edna Valley Central Coast Chardonnay on peräisin Kalifornian keskirannikolta, San Franciscon ja Los Angelesin välissä sijaitsevalta viinitilalta. Rypäleet ovat peräisin kolmelta Central Coastin alueelta: Monterey County, San Luis Obispo County ja Santa Barbara County. Monterey Countyn rypäleille on tyypillistä omenan ja aprikoosin maut ja raikas hapokkuus sekä intensiivisuus. San Luis Obispon rypäleiden mineraalisuus ja rakenne sekä Santa Barbaran rypäleiden trooppinen hedelmäisyys tuovat viinin kokonaisuuteen tasapainoa ja runsautta. Viinistä 90 % kypsyy uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä kahdeksan kuukautta.

Saint Claire Pioneer Block Sawcut Chardonnay tulee Uudesta-Seelannista Marlborough:n kuuluisalta viinialueelta. Viiniin käytetyt rypäleet on käsinpoimittu ja viini on alkoholikäytetty 100-prosenttisesti ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 40 % uusia. Lopuksi, ennen pullotusta, viinin makua on pehmennetty malolaktisella käymisellä ja viinin olemus on saanut olemukseensa vivahteikkuutta sekä uutteisuutta 10 kuukauden sakkakypsytyksen kautta.
Viinilasillinen:
Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay. Ranska,Burgundi 2018. Alko 522467. Hinta 20,48. Luomu.
Vaaleankeltainen, tuoksu keltaomenainen, maku kuiva (2 g/l), hapokas, hennon mantelinen, paahteinen, hedelmäinen.

Edna Valley Central Coast Chardonnay. Yhdysvallat, Kalifornia 2018. Alko 548117. Hinta 16,49.
Vaaleankeltainen, tuoksu keltaluumuinen, maku kuiva (4 g/l), keskihapokas (4.2 g/l), kermainen, tamminen, paahteinen.

Saint Claire Pioneer Block Sawcut Chardonnay.
Uusi-Seelanti,Marlborough2018.Alko 501427.Hinta 20,29.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku kuiva, keskihapokas (5 g/l), keltaluumuinen, tamminen, runsas, pitkä.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti