Amaronen ja Cheddaria liitossa Aitoja makuelämyksiä

Kahden oman alansa maailmanluokan makuaineen yhdistelmästä rakentuu nautinnollinen kokonaisuus, jossa voi aidosti todeta kuinka yksi plus yksi on enemmän kuin niiden summa. Tommasin Amarone punaviini on käsite varsinkin jouluviinejä mietittäessä. Jukolan juustossa uutettiin Amarone-punaviiniä Aito Cheddar juustomassaan ja lopputulos on enemmän kuin maistamisen arvoinen. Jukolan Juuston cheddar-juusto on puolestaan noussut aivan juustomaailman huipulle voitettuaan oman sarjansa, ja tultuaan toiseksi Espanjan Oviedossa järjestetyssä kansainvälisessä World Cheese Awards – kilpailussa. Kisaan osallistui 4000 erilaista juuston 45 eri maasta, jossa Jukolan Juustosta osallistui Vintage-Cheddar. 

Juustomestari Markku Liias uutti pullollisen Tommasi Amarone della Valpolicella -punaviiniä cheddar-juustomassaan ja jätti sen rauhassa kypsymään vajaaksi vuodeksi. Kypsymisen loppuvaiheessa juustomestari viilsi siivun kahdeksan kuukautta kypsyneestä juustoharkosta, saadakseen selville juuston kypsyyden ja makuvivahteet. Lopputuloksena Amarone-Cheddar sai jäädä vielä kypsymään pariksi kuukaudeksi.


                                      
Lopullinen juusto Cheddar-Amarone on rakentunut alun Aidon Cheddar-juuston sekä Syrah-punaviinin yhdistelmäkokeilusta. Makukokeiluiden kautta Markku Liias valitsi vivahteikkaan ja pehmeän täyteläisen cheddarin lopulliseen makuyhdistelmään laadukkaan italialaisen Tommasi Amarone della Valpolicellan punaviinin Venetosta. Amarone on Valpolicellan viineistä arvostetuin ja monimuotoisin; vahva, muheva, hienostunut ja täynnä vivahteikkuutta. Näin kahdesta aromikkaasta ja maukkaasta makuelämyksestä rakentuu hieno kokonaisvaltainen ja nautinnollinen lopputulos.


    

Viinilasillinen:

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. Italia, Veneto 2017. Alko 446477. Hinta 39,98.

Rypäleet: Corvina Veronese, Rondinella, Corvinone, Oseleta, Corvina. Alkoholia 15%, sokeria 5g/l, hapot  5.4 g/l.

Syvänpunainen, tuoksu kypsän kirsikkainen, maku täyteläinen, mausteinen, tamminen, viikunainen, vivahteikas, pitkä.


Teksti ja kuvat: Heikki Remes

www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti