Syyssiika tässä ja nyt – suoraan verkosta pannulle

Vesien jäähtyminen myöhään syksyllä, hieman ennen jäiden tuloa, saa siian nousemaan rantojen lähettyville kutemaan. Silloin tarjoutuu mahdollisuus päästä herkuttelemaan tällä miedonmakuisella ja suositulla kalalla. Puhdas ja pehmeälihainen siika on erityisen hyvää savustettuna, uunikalana, chevicenä, graavattuna, no miten sen haluaakaan laittaa.

Koillis-Savon ”Kuningaskalastaja” Seppo Vinni tietää kokemuksesta että siika on liikkeellä kylmän veden aikaan, ja hämärän hyssyssä lasketut/nostetut verkot tarjoavat kalastajalle hienon palkinnon.

                                  

Siika on monipuolinen ja arvostettu kalalaji
Lohikaloihin kuuluva siika on levinnyt puhtaitten ja kirkkaitten vesien alueelle koko maassa. Pienikokoisen kalan liha pysyy laadukkaana, kun sen käsittelee tuoreeltaan. Vaalealihaisesta ja maukkaan makuisesta kalasta on helppo tehdä erilaisia kalaruokia. Suosituinta siika on savustettuna. Se sopii erinomaisesti myös graavi- tai keittokalaksi. Hauras siika tulee käsitellä hellävaroen, ja tarkkuus on paikallaan sitä kypsennettäessä. Siian hienostunut maku pääsee oikeuksiinsa, kun sen maustaa lempeästi.

                                  Siika on loppukesän viileiden vesien arvokala. Helppo ja herkullinen syysherkku sen hienostunut aromikkuus rakentuu syyssiian mantelikuorrutuksesta ja hennosta maustamisesta

Uunisiika, 4 ruokailijalle
1 reilun kilonkokoinen siika
voita
1 dl ruokakermaa
2 tl suolaa
valkopippuria
vähän sitruunamehua
tilliä ja ruohosipulia
mantelinlastuja
Puhdista kala ja suomusta varovasti. Poista kidukset, mutta jätä pää paikoilleen. Kuivaa siika ja mausta kevyesti suolalla ja valkopippurilla. Täytä kalan vatsa osalla tilli- ja ruohosipulisilppua. Laita kala voideltuun laakeaan uunivuokaan. Ripottele päälle loput yrttisilpusta, ja purista joukkoon hieman sitruunan mehua. Laita siian päälle muutama nokare voita, kalan kypsyessä valele vuokaan sulaneella voilla. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Lisää kerma lähes kypsän kalan päälle ja anna hautua uunissa hetken. Paahda mantelinlastut ruskeiksi ja ripottele kalan päälle hieman ennen tarjoilua.

                            

Savu verhoaa siian aromikkaaseen huntuun
Siika valmistuu nopeasti savustamalla. Suolista ja huuhdo kala hyvin, hiero siian sisälle sekä pintaan puoli desiä karkeaa suolaa ja annetaan kalan suolautua kaksi tuntia. Sytytä tuli savustuslaatikon alle ja pyyhi ylimääräinen, irtoava, suola pois kalan pinnasta. Laita laatikkoon ohutta leppälastua, pari pientä katajanoksaa tai muutama sokeripala ja nosta kala kypsymään. Reippaan puolen tunnin kuluttua voit avata savustuslaatikon luukun ja varmistaa kalan kypsyys. Valmis kala on paahteisen kullanruskea ja sen selkäevä irtoaa helposti vetämällä.

                                        
Hienostuneen siian makuun sopii itävaltalaisen Domäne Wachaun Grüner Veltlinerin aromikas ja tasapainoisen hapokas maku. Viini on viljelijöiden muodostaman suuren osuuskunnan laadukas vegaaninen tuote. Viinissä on hedelmäisyyttä, hentoa yrttisyyttä ja mausteisuutta jotka eloisan hapokkuuden kanssa toimivat siika-aterian makukumppanina.

Viinilasillinen:
Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen. Itävalta, Wachau 2020. Alko 951387. Hinta 14,98.Vegaani.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu viheromenainen, maku kuiva, hapokas (5.5 g/l), limettinen, valkopippurinen, mausteinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes                                                                                                                              www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti