Muikut pannun kautta lautaselle

Yksi syksyn must-makuelämyksiä ovat muikut ja siitä valmistetut herkut; paistetut tai savustetut muikut.

Syksyllä, viileän veden aikaan juuri pyydystetyissä kaloissa on tuoreutta ja napakkuutta. Ne ovat parhaimmillaan heti pyytämisen jälkeen ruoaksi laitettuna.


Paistetut muikut:
puoli kiloja tuoreita muikkuja
graham-jauhoja
suolaa
pippuria
voita paistamiseen

Perkaa muikut ja huuhtele. Lisää graham-jauhoihin suolaa ja pippuria. Pyörittele kalat jauhoissa ja paista voissa kullankeltaisiksi sekä rapeiksi. Napostele yksinkertaisimmillaan siltään tai tarjoa pannulla kevyesti paistettujen kaalinsuikaleiden kanssa.Viinissä sen salaisuus
Paistetut muikut tarjoavat helpon ja yksinkertaisuudessaan maistuvan aterian. Viini, Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir, nostaa aterian makumaailmaa, sillä pehmeähappoisessa ja maukkaassa viinissä erottuvat Pinot Noirille tyypilliset leipäaromit. Rypäleet kerätään yöllä viileään aikaan ja mehumassaa uutetaan vai hetken. Näin viinin saadaan vivahteikkuutta, raikkautta sekä herkkää aromikkuutta. Rypälelajit käytetään viineiksi erikseen ja sekoitetaan ennen toista käymistä pullossa.

Kuohuviinit valmistetaan kahden käymisen kautta. Valmistustavoissa käytössä on perinteinen eli samppanjamenetelmä, tankkikäyminen, siirtomenetelmä ja hiilihapon lisäys. Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir käy esimerkkinä hieman harvinaisemmasta kuohuviinin valmistustavasta eli siirtomenetelmästä (tranfer method). Siinä viinin toinen käyminen tapahtuu ensin normaalisti pullossa, josta ne tyhjennetään paineen alla tankkiin suodatettaviksi ja viimeisteltäviksi. Tässä menetelmässä viinejä ei tarvitse ”tanssittaa” (riddle), suodattaa eikä korkata (disgorg). Siirtomenetelmä sopii erityisen hyvin viineihin jotka valmistetaan normaalista pullokoosta, 0.7 L, poikkeaviin pullotteisiin.

Viinilasillinen:
Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut. Australia, South Eastern Australia. Ravintolamyynti, 20 cl.

Vaalean oljenkeltainen, tuoksu sitruunainen, maku kuiva(12 g/l), keskihapokas(5.5g/l),mausteinen,pirteän hedelmäinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti