Punaviinit johdattavat joulua kohden

Kalenterin kääntyessä joulukuulle on enää kolme viikkoa joulun pyhiin, joten on syytä miettiä myös joulupöydän viinejä. Suomalainen joulupöytä on täynnä makuja ja mausteita, joita viinien hedelmäisyys ja hapokkuus täydentävät tasapainoisesti. Pehmeä ja vivahteikas punaviini on perinteinen joulupöydän viinivalinta. Tämän päivän kulutustottumukset ohjaavat keveämpiin sekä vivahteikkaisiin kala- ja kasvisruokiin, joten niiden kumppaniksi niin valko- kuin roseeviinit ovat hyvinkin osuva valinta. Tuomas Meriluoto, MW, maistatti Winestaten virtuaalitastingissä muutamia viinejä, joiden taustoista ja kotomaasta löytyy suomalaisten suosikkeja joulun viineiksi.

Tuomas Meriluoto haastatteli vierailevana viiniasiantuntijana, etäyhteyden päästä, Masin perheyrityksen vientipäällikköä Giacomo Boscainia, joka avasi suomalasille niin arvostetun jouluviinin Amaronen saloja.


                             

Mistä tuntee jouluviinin

Jouluviinin tuntee siitä, että se maistuu hyvältä, yllättää olemuksellaan ja tuo hyvän joulumielen. Näistä lähtökohdista joulupöytään voi hyvillä mielin nostaa That's Neiss Pinot Noir Rosé Trockenin. Tässä viinillisessä roseeviinissä on raikkautta ja rypäleen vivahteikkuutta, joten se on pärjää hyvin joulupöydän makujen parissa. Roseeviini on lunastanut paikkansa muiden viinien parissa kaikkina vuoden aikoina!  Kaufmann Hattenheim Riesling trocken on joulupöydän moniottelija, viinin vahvuutena on sen hapokkuus ja maun pyöreys hienoisen jäännössokerin kautta. Torresin Sangre de Toro Reserva Organic on saanut perinteisten rypäleidensä, Garnacha ja Cariñena, lisämausteeksi Syrahin. Näin Reserva viini saa lisävivahteita ja voimaa. Viinin tammisuus pehmentää tanniineja ja tekee siitä oivan kinkkuviinin. Chateau Puybarbe maistuu joulupöydässä klassisten ranskalaisten viinien ystäville. Viinin runkona on Merlot-rypäle, jonka seurana on vähäisessä määrin Bordeaux’n muita perinteisiä rypäleitä, Cabernet Sauvignon, Malbec ja Cabernet Franc. Pitkä 22 kuukauden kypsytys tammitynnyreissä tuon aromeihin vivahteikkuutta ja suunmyötäisiä tanniineja. Black Stallion Cabernet Sauvignon nostaa esille klassisen kalifornialaisen punaviinin voiman ja täyteläisyyden. Viini toimii hyvänä käyntikorttina nykyään suosiossa oleville yhdysvaltalaisille, paksun ylikypsille punaviineille. Masi Costasera Amarone Classico on yksi niitä punaviinejä jotka varsinkin jouluna innoittavat suomalaisia nautinnollisten viinielämysten pariin.

 

Viinilasillinen:
That's Neiss Pinot Noir Rosé Trocken.
Saksa, Pfalz 2020. Alko 419677. Hinta 14,98. Vegaani.
Vaaleanpunainen, tuoksu marjaisa ja maku kuiva (7 g/l), hapokas (7.7 g/l), mansikkainen, sitruksinen.

Kaufmann Hattenheim Riesling trocken. Saksa, Rheingau 2018. Alko 594787. Hinta 15,98.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu omenainen ja maku kuiva (6 g/l), hapokas (6.8 g/l), mineraalinen, vivahteikas.

Sangre de Toro Reserva Organic. Espanja, Katalonia 2016.  Alko. 463397. Hinta 14,98. Luomu.
Punainen, tuoksu kirsikkainen, maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, marjaisa, mausteinen, tamminen.

Chateau Puybarbe. Ranska, Bordeaux 2016. Alko 922451. Hinta 29,98.
Tummanpunainen, tuoksu mustaherukkainen, maku täyteläinen, tanniininen, lakritsinen,tamminen, roteva.

Black Stallion Cabernet Sauvignon. Yhdysvallat, Kalifornia 2018. Alko 920647. Hinta 29,98.
Tummanpunainen, tuoksu mustaherukkainen, maku täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkainen, mausteinen.

Masi Costasera Amarone Classico. Italia, Veneto 2016. Alko 455887. Hinta 39,98.
Tummanpunainen, tuoksu herukkainen, maku täyteläinen, kuiva(7 g/l),hapokas (5.9 g/l), yrttinen, vivahteikas,

Amaronen valmistamisesta löytyy lisää infoa täältä Tuomaksen tekemästä videosta:

https://www.youtube.com/watch?v=QwDyXwsQ_OQ


Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti