Ellen Svinhuvudin kakkupallerot itsenäisyyden ilmentymänä

Meille suomalaisille  joulukuun kuudes päivä on aina ollut merkityksellinen, jo yli sadan vuoden ajan.Yksi itsenäisyyspäivän seuratuimmista perinteistä on itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Presidentinlinnassa, jonka on saanut alkunsa vuonna 1919. Tämän päivän Linnan juhlissa yksi oleellinen osa on kahvittelu. Jo vuosikymmenien ajan kahvipöydässä on tarjoiltu kakkua josta on tullut suomalaisten suosikki tarjottava nimenomaan itsenäisyyspäivän aikaan. Kyseessä on Suomen tasavallan kolmannen presidentin, Pehr Evind Svinhufvudin vaimon Ellen Svinhufvudin mukaan nimetty kakku. Tähän aikaan päivitettynä kakku on saanut osaavissa käsissä innovatiivisen toteutuksen pallon muodossa, menettämättä lainkaan olemustaan tai rapeuden ja täyteläisyyden yhdistelmää.

 

Ellen Svinhuvudin pallerot (ohje Mika Rampa)
120 g pieniä valmiita marenkeja
kreemi:
2 ½ rkl sokeria
¾ dl kahvia
¾ dl kuohukermaa
150 g voita
50 g mantelijauhetta
pinnalle:
100 g mantelilastuja

Valmistus:

Valmista kahvi ja tee voikreemi sekoittamalla sokeri kuumaan kahviin. Jäähdytä kahvi kylmäksi ja lisää kerma. Vatkaa jäähtynyt seos ohuena nauhana huoneenlämpöiseen voihin voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi mantelijauhe. Paahda mantelilastut kuivalla pannulla ruskeiksi ja jäähdytä. Lisää lusikallinen voikreemiä pikkumarenkien väliin. Peitä marengit kreemillä veitsen avulla ja kierittele paahdetuissa mantelilastuissa. Säilytä viileässä.

Juhlavuutta jälkiruokien juomavalinnoissa

Mantelikuorutteisissa Ellen Svinhuvudin palloissa on paahteisuutta, kahvin aromikkuutta sekä täyteläistä kermaisuutta, joten niiden makumaailmaan voi hakea kumppanuutta etelä-eurooppalaisten vivahteikkaiden jälkiruokaviinien joukosta. Torres Floralis Moscatel Orossa on makeutta, joka tasapainoilee hyvin kermaisten palleroiden kanssa. Blandy's 5 Year Old Bual Madeiran aromimaailmassa pähkinäisyys ja valmistustavasta (estufagem) johtuva hapettuminen korostuvat ja toimivat jälkiruoan kanssa. Masi Angelorum Reciotto Classicossa on luumuista pehmeyttä ja ryhdikäs hapokkuus leikkaa makeutta tuoden makuun aromikasta tasapainoisuutta.Dow’s Late Bottled Vintage Portissa esittäytyy nuoren viinin voimakkuus ja täyteläinen hedelmäisyys. Väkevöidyssä viinissä löytyy vuosikertaportviinien täyteläisyyttä ja eleganssia. Viinin tanniinit ovat pehmenneet, maku on tasapainoinen ja ryhdikäs, kuitenkin aromikkuus on hieman keskivertoista L.B.V. porttia kuivempi.

Viinilasillinen:
Torres Floralis Moscatel Oro. Espanja. Alko 336016. Hinta 11,48/0,5L.
Meripihkanruskea, tuoksu rusinainen, maku makea(190g/l), matalahappoinen (2.7g/l), appelsiininkuorinen, sitruksinen.

Blandy's 5 Year Old Bual Madeira. Portugali, Madeira. Alko 391854. Hinta 15,99/0,375L.
Vaaleanruskea, tuoksu taatelinen, maku makea (100 g/l), hapokas (5.7 g/l), hasselpähkinäinen, kevyen suklainen.

Masi Angelorum Reciotto Classico. Italia,Veneto 2016.Corvina,Rondinella,Molinara.Alko 497744. Hinta 18,98/0,375L.
Rubiininpunainen, tuoksu kirsikkainen ja maku makea (80 g/l), hapokas (6.9 g/l), luumuisen pehmeä, aromikas, pitkä.

Dow’s Late Bottled Vintage Port. Portugali, Douro 2016.Tinta R.,Tourica F./N. Alko934474. Hinta 11,98/0,375L.
Tummanpunainen, tuoksu tumman kirsikkainen, maku makea (110 g/l), hapokas(4.8 g/l), maustepippurinen, suklainen.


Teksti ja kuvat: Heikki Remes.
www.viinimies.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti