1.2.2023

Jänistä padassa

Näin helmikuun alussa on vielä kuukausi aikaa metsäjäniksen metsästämiseen. Onnistuneen kaatolaukauksen jälkeen jänis suolistetaan ja laitetaan riippumaan, näin lihan laatu paranee ja mureutuu riiputuksen myötä. Muutaman päivän päästä saaliin käsittelyä jatketaan ja päästään ruoan valmistamiseen. Perinteisin tapa ruoanlaittoon on hauduttaa jänis isohkoina paloina uunissa täysin kypsäksi. Näin saadaan esille jäniksen luonnollinen riistan maku, jota mieto maustaminen täydentää.


Jänispadassa maanläheiset maut ja yksinkertainen, selkeä kattaus sekä lasillinen punaviini ovat keskiössä.Jänispata:
1 jänis riiputettuna ja paloiteltuna
1 tl karkeaa suolaa
mustapippuria kokonaisena
katajanmarjoja
2 laakerinlehteä
2-3 sipulia
2 porkkanaa
pala lanttua
1 dl vettä
paistamiseen voita
yrttiä koristeluun

Ota jänispaloihin pinta paistinpannulla. Murskaa suola, mustapippuri ja katajanmarjat morttelissa, ripottele lihapalojen pintaan ja nosta ne korkeaan uunivuokaan. Kuori ja pilko juurekset, nosta paistinpannulle hetkeksi saamaan makua sekä väriä ja lisää lopuksi uunivuokaan. Kaada hieman vettä sekaan ja nosta pata 180-asteiseen uuniin. Anna kypsyä hitaasti 3-4 tuntia. Tarjoile jänis padassa kypsyneiden juuresten sekä itsetehdyn perunamuusin kanssa.

Chilen pehmeät punaviinit sopivat jänisaterialle
Kypsän ja pehmeän makuisen jänispaistin kumppanina voi maistella kahta erilaista punaviiniä ja vertailla niiden makujen sopivuutta ruokaan. Chileläisen Castillo de Molina Gran Reserva Cabernet Sauvignon’n mustaherukkainen aromikkuus ja pehmeys sopivat hyvin jänisaterialle. Viinitalon toinen punaviini Castillo de Molina Gran Reserva Appassimento Style on kolmen eri rypälelajin sekoite, nimittäin Cabernet Sauvignon, Carmeneren ja Syrahin. Viiniin on jätetty enemmän jäännössokeria, joka antaa makuun täyteläisyyttä sekä selkeän makean vivahteen.Viinilasillinen:
Castillo de Molina Gran Reserva Appassimento Style. CS, C,S. Chile 2020. Alko 950398. Hinta 13,28. Vegaani.
Tummanpunainen, tuoksu kirsikkainen, maku keskitäyteläinen, sokeria (17 g/l), karhunvatukkainen, vaniljainen, pehmeä.
 
Castillo de Molina Gran Reserva Cabernet Sauvignon. Chile 2019. Alko 492387. Hinta 11,99. Vegaani.
Tummanpunainen, tuoksu, mustaherukkainen, maku keskitäyteläinen, luumuinen sekä mehevän hilloinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti