25.2.2023

Suomalaiset makumatkalla

Suomalaiset arvostavat kotiruokaa. Kotona valmistettu ruoka, monessa muodossa, komeilee meidän suomalaisten suosikkiruokien listalla. Meidän makumaailmamme kuitenkin laajenee ja monipuolistuu aikojen edetessä muun muassa matkustelun myötä. Maistuvana esimerkkinä on pizza, joka 1970-luvulta lähtien on valloittanut ruokapöytäämme, jopa niin että pizza kuuluu ”kansallisruoka-perheeseemme”. Pizzan jälkeen suosioon ovat nousseet hampurilaiset, ja viimeisimpänä sushi. Sushin matkaa suomalaisten makumaailmaan edesauttavat viime vuosina ruokakauppoihin levittäytyneet sushipisteet/baarit, jotka tarjoavat asiakkaalle makuvaihtoehtoja kotiruokailuun. Sushin voittokulkua kuvaa hyvin siitä varioidun Sushikkeen sijoittuminen voittajajoukkoon 2023 Suomalainen Menestysresepti 2023 -kilpailussa.

               
Sushike tarjoaa kevyen, kalaisan sekä vivahteikkaan aterianautinnon, jonka makumaailmaa voi täydentää soija-öljyllä ja wasabi-tahnalla. Sushikkeen juomakumppanina voi maistella erilaisia hedelmäisiä, keveitä viinejä, joissa on riittävästi hapokkuutta tasapainottamaan ruoan makumaailmaa. Loirelaisen Franc Milletin Sauvignon Blanc -valkoviinin ruohomaisuus sekä mineraalisuus tekevät siitä tasapainoisen viinikumppanin sushille. Italialaisen Zenaton roséviinin värin punertava kuulaus, viinin hedelmäinen olemus ja hillitty makeus tekevät siitä varteenotettavan viinivalinnan ruoalle. Mikäli sushin kanssa haluaa maistaa hieman voimakkaampaa viiniä, niin hyvin viilennetty alsacelainen Fernand Engelin marjaisa ja hennon paahteinen Pinot Noir on silloin juuri oikea valinta.

               
Sushike on Minna-Maria ”Mimi” Valtasen ruokainnovaatio, jonka yksi vahva perusta on ruoan terveellisyys ja keveys. Mimin vaihtoehdot, Sushike Box ja Sushike Bowl, sisältävät 50 % vähemmän kaloreita ja hiilirydraatteja kuin perinteiset sushit. Boxissa riisi on korvattu glukomannaanin sekä riisin sekoituksella ja Bowlissa riisin sijalla on kotimainen kaura ja kukkakaali. Bowl on myös Sydänmerkki-tuote.

               
Viinilasillinen:
Domaine Franck Millet Sancerre. Ranska, Loire 2021. Sauvignon Blanc. Alko 565157. Hinta 23,90.
Vaaleankeltainen, tuoksu viherherukkainen, maku kuiva (2 g/l), hapokas (6.5.g/l), greippinen, vivahteikas ja ryhdikäs.
Zenato Rosé San Benedetto. Italia, Veneto 2021. Rondinella, Cabernet Franc, Pinot Noir. Alko 956997. Hinta 13,99.
Vaaleanpunainen, tuoksu punaherukkainen, maku kuiva (4 g/l), hapokas (5.6 g/l), marjaisa ja yrttinen.
Fernand Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne. Ranska, Alsace 2020. Alko 425507. Hinta 19,95. Vegaani.
Punainen, tuoksu tumman kirsikkainen, maku täyteläinen, keskitanniininen, marjaisa, yrttinen sekä hennon paahteinen.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti