Sisilian makuja Siilinjärvellä

Siilinjärven Kansalaisopiston ruoka-viini-illassa tutustuttiin Sisilian viinialueisiin ja maisteltiin saaren rypäleiden ja viinien vivahteikkuus sekä maanläheisyys. Illan matkaoppaina toimineet Juhani Kainulainen ja Heikki Remes nostivat esille Sisilian rypäleet, viinintekijät ja viinialueet. Esillä oli laadukkaita täsmävalintoja eri puolelta Sisiliaa. Kurssi-illassa viinit saivat seurakseen porukalla valmistettavat makupalat, kompaten viinivalintoja.


Ruoka-viini-illan menossa pienet maisteluannokset valmistuivat osaavan porukan ryhmätyönä. Ruokasession jälkeen ilta sujui viineihin tutustuen sekä niitä itsevalmistettujen makupalojen kanssa maistellen ja niistä tarinoiden.


Ruokana: alkuun Jättikatkarapuleipä, makupaloina Munakoisokäärö, Bruchetta, Chicken Marsala ja jälkipalana Cheddarlastut!

Sisilian viinit ja rypäleet/Juhani Kainulainen
*Sisiliassa vallitsee välimerellinen ilmasto kuumine kesineen, leutoine, sateisine talvineen
*Vuoristoisessa Sisiliassa on laaja valikoima eri korkeuksien ja maaperien tarhoja
*Sisilia on Italian suurin viinialue noin 98000 hehtaarillaan (Lähellä Veneto ja Puglia)
•Sisiliassa on noin 65 kotoperäistä rypälelajiketta. Ne tuottavat hyvin erilaisia viinejä
•Tunnetuimpia lajikkeita ovat Grillo, Nero d’Avola, Catarratto, Carricante, Nerello Mascalese ja Frappato
•Nykyisin Etnan alueen viinit herättävät suurta mielenkiintoa. Vuori on pomo


Viineinä/rypäleinä:
Di Giovannan extra oliiviöljy (vihreä etiketti), valkoinen Crillo sekä punaiset Nero d’Avola vs. Nero d’Avola, Amore Mio Rosato Frappato, Torre Moran Scaluneran valkoinen Carricante ja punainen Nerello Mascalese, makeana viininä Martinez Superiore Riserva Marsala ja tervetulo/ruoanvalmistusviininä Viva Valentinan Pinot Grigio.


Matkaoppaina Juhani Kainulainen ja Heikki Remes. Illan taustalla oli opettajien kaksiviikkoinen matka autolla 1212 kilometriä ajaen ja Sisiliaa kiertäen sekä 19 viinitaloon tutustuen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes, viinimies@viinimies.com
Sisilian viinit ja rypäleet -osio: Juhani Kainulainen, juhani.kainulainen@sawowines.fi
Chicken Marsala -kuva: Juhani Kainulainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti