Ruispuuro – samettivallankumous sopii suomalaisen ruoan päivään

Syksyn koittaessa moni etsii kumouksellisiakin ratkaisuja elintapojensa muuttamiseksi terveellisempään suuntaan. Perinteinen, pitkään haudutettu ruisjauhopuuro on slow food – ruokaa ja terveellinen vaihtoehto omaa hyvinvointia arvostavalle. Yksinkertaisen puuron makuaistimus on vivahteikas ja samettisen pehmeä.

          
Rukiinjyvä on täynnä terveyttä
Ruis on edullinen, voimakkaan makuinen viljatuote, jonka pitkähkö kypsytysaika vähentää sen käyttöä kiireisen nykyihmisen ruoanlaitossa. Rukiin myönteiset terveysvaikutukset puoltavat kuitenkin sen käytön lisäämistä. Suomalaisista jauhoista ruis sisältää eniten kuituja, jotka auttavat poistamaan elimistöstä energiaa ja siten estävät lihomista sekä edistävät laihtumista. Rukiin merkittävin ominaisuus liittyy sen jyvien lignaaneihin, joiden on tutkimuksissa todettu hidastavan ja jopa pysäyttävän syöpäsolujen kasvua.

          
Samettinen ruispuuro hellii vatsaa.

Ruisjauhopuuro:
1 l vettä
2,7 dl ruisjauhoja
2 tl suolaa

Lisää kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ruisjauhot koko ajan hyvin vatkaten niin, ettei puurosta tule kokkareista. Kypsytä puuroa hiljaisella lämmöllä vähintään tunti ja sekoita kauhalla usean kerran valmistamisen aikana. Tarjoile kuumana voisilmän ja maidon kanssa.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti