17.10.2023

Punajuurikeitto antaa väriä ja makua syksyyn

Satokauden päättyessä tuoreista punajuurista valmistuu pehmeän mausteinen ja yrttinen keitto. Syksyllä nuorten punajuurien mehukkuus on herkullisimmillaan, ja heti maasta noston jälkeen ne kypsyvät nopeasti. Punajuurikas sisältää paljon luonnonsokeria. Siitä saa hyvin kaliumia ja foolihappoja, lisäksi se on hyvä raudan lähde. Liikakäyttöä kannattaa välttää, sillä punajuuri sitoo itseensä helposti maaperän nitraatteja.

Lasipurkkikin toimii ruokailuastiana ja tuo hyvin esille ruoan värimaailman.

Punajuurikeitto (4:lle):
200 g punajuuria
1 iso sipuli (n.100 g)
100 g perunoita
100 g porkkanoita
2 rkl voita
6 dl vettä
kanaliemikuutio
100 g tuorejuustoa (ruohosipuli)
1 tl meiramia
mustapippuria

Kuori ja suikaloi kasvikset. Sulata voi kattilassa ja pyöräytä kasvikset voissa. Lisää vesi ja murenna sekaan kanaliemikuutio. Keitä kasvikset pehmeiksi (n. 25 min.) ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta meiramilla sekä mustapippurilla ja sekoita lopuksi joukkoon tuorejuusto.


Makeus yhdistää juureskeiton ja viinin
Aromikkaassa kasviskeitossa punajuuren lisäksi muut juurekset antavat makuun täyteläisyyttä ja makeutta. Tuorejuusto tuo makuun kermaisuutta, johon mausteet ja kanaliemikuutio tuovat hapokkuutta. Pieni määrä sitruunan mehua myös terävöittää punaisen juureskeiton makeutta. Viinivalinnoissa kevyt, puolimakea valkoviini sopii kokonaisuuteen. Sen väri erottuu, tuoden kattaukseen kontrastia ruoan väriin ja viinin makeuden tasapainottaessa keiton makeita piirteitä. Juureskeitolle sopivia viinejä löytyy Alsacen ja Välimeren viinialueilta. Viinit ovat parhaimmillaan hieman viilennettynä, 8-10-asteisena, jolloin niiden makeus ja hapokkuus korostavat aterian aromikasta kokonaismakua.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti