1.10.2013

Punajuurikeitto antaa väriä ja makua syksyyn

Satokauden päättyessä tuoreista punajuurista valmistuu pehmeän mausteinen ja yrttinen keitto. Syksyllä nuorten punajuurien mehukkuus on herkullisimmillaan, ja heti maasta noston jälkeen ne kypsyvät nopeasti. Punajuurikas sisältää paljon luonnonsokeria. Siitä saa hyvin kaliumia ja foolihappoja, lisäksi se on hyvä raudan lähde. Liikakäyttöä kannattaa välttää, sillä punajuuri sitoo itseensä helposti maaperän nitraatteja.

Lasipurkkikin toimii ruokailuastiana ja tuo hyvin esille ruoan värimaailman.

Punajuurikeitto (4:lle):
200 g punajuuria
1 iso sipuli (n.100 g)
100 g perunoita
100 g porkkanoita
2 rkl voita
6 dl vettä
kanaliemikuutio
100 g tuorejuustoa (ruohosipuli)
1 tl meiramia
mustapippuria

Kuori ja suikaloi kasvikset. Sulata voi kattilassa ja pyöräytä kasvikset voissa. Lisää vesi ja murenna sekaan kanaliemikuutio. Keitä kasvikset pehmeiksi (n. 25 min.) ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta meiramilla sekä mustapippurilla ja sekoita lopuksi joukkoon tuorejuusto.

Yrttisyys yhdistää keiton ja viinin.
Punajuurikeitossa on makeutta ja makuja, joiden juomakumppaniksi sopii aromaattinen ja kuiva valkoviini. Sauvignon tulee Italiasta Alto Adigen viinialueelta. Viinin yrttinen olemus, tuntuva hapokkuus ja selvä mineraalisuus nousevat viinissä hienosti esille. Alkoholikäyminen on tapahtunut lämpökontrolloiduissa terästankeissa, joissa se myös kypsyy viiden kuukauden ajan. Viiniä ei ole kypsennetty tammitynnyreissä. Viini on parhaimmillaan 2-4 vuoden ikäisenä ja tarjoillaan hyvin viilennettynä.

Yrttinen valkoviini täydentää hyvin punajuurikeiton maanläheisiä ja yrttisiä makuja.

Viinilasillinen:
Nals Margreid Sauvignon. Italia, Trentino – Alto Adige 2011. Alko nro 529027. Hinta 16,99.
Vaaleankeltainen viini, jolla on yrttinen ja karviaismainen aromikkuus sekä kuiva, mineraalinen maku.
 
Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti