Heinäkuussa herkutellaan

 
Keskikesän viikonvaihdetta vietetään maistellen kesäisiä makuja korostavia ruokia ja niille valittuja viinejä.

Pitkään viikonvaihteeseen mahtuu makuja moneen lähtöön. Yhteistä on ruoanlaiton helppous ja kattauksen mutkattomuus. Oleellista ovat tuoreet raaka-aineet ja niiden makujen vivahteista nauttiminen.

Uuden sadon kasvikset, telkkää (viime syksyltä) roseepippurikastikkeella ja Sachenin valkoviini rakentavat esimerkinomaisen makuilottelun kesän viikonvaihteeseen. Telkät on ensin kypsennetty Römertopf-savipadassa, jonka jälkeen kypsät lihapalat on lisätty bechamel-kastikkeen sekaan. Kastikkeen kumppanina tarjotaan uusia perunoita ja juureksia al dente. Saksalaisen Grauburgunderin maanläheinen vivahteikkuus sekä hedelmäinen hapokkuus sopivat hyvin ruoan makuihin, olkoonkin että Grauburgunder onkin valkoviini.

Hernesosekeitto tarjoaa ranskalaiselle Creme Ninon’lle suomalaisen vastineen. Lähtökohtana tuoreet, uuden sadon herneet, jotka tuovat makuun oman hienostuneen makuvivahteen. Herneistä tehdyllä keitolla on luontaisen makeahko perusmaku, johon kermainen jauhosuurus ja kypsynyt sipulisilppu tuovat lisää pyöreyttä. Sopiva viinivaihtoehto löytyy puolimakeasta valkoviinistä. Keiton makeahko olemus saa puolimakean viinin maistumaan tavanomaista kuivemmalta, tehden makukokonaisuudesta tasapainoisen

Rosvopaisti kuuluu kesän ruokanautintoihin. Rosvopaistiin käy niin lampaanpaisti, naudan entrecôte kuin porsaan kassler, ja kokonainen broileri kypsyy hautuessaan suussa sulavan mureaksi. Marinoidut lihanyytit saavat pehmeän ja mausteisen olemuksensa kypsyessään hitaasti kuumassa hiekassa. Ruoan valmistus maakuopassa on ikivanha tapa, jossa rosvopaisti johdattaa ruoan kypsentämisen ja makujen alkulähteille. Tämän ajan ”lampaansyöjille” perinteinen hiekkaan kaivettu kypsennysmonttu vaihtuu innovatiiviseksi ja kompaktiksi ratkaisuksi hauduttaa ruoka muuripadassa. Savolainen rosvopaisti hakee viinikumppanin kaukaa Mallorcalta platalta. Saaren alkuperäisistä rypäleistä valmistetun punaviinin maukas marjaisuus ja mausteinen vivahteikkuus tasapainottavat hienosti rosvopaistin pehmeitä makuja.

Viinilasillinen:
Schloss Wackerbath Grauburgunder Qualitätswein Trocken. Saksa, Sachen 2016. Tilamyynti.
Viherkeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku kuiva (1,5 g/l), greippinen, hapokkuus (6,3 g/l).

Gato Negro Semi Sweet White. Chile, Central Valley. Sauvignon Blanc, Chardonnay. Alko 520127. Hinta 8,49.
Kellertävä, tuoksu sitruksinen ja maku puolimakea (16 g /l), hedelmäinen, yrttinen, keskihapokas (5,7 g/l) ja raikas.

Autocton Red Crianca. Mallorca 2012.Grapes from old vines: Callet,Manto Negro,Fogoneu,Gorgollassa,Giró Negre.
Red hue with a purple rim, complex aromas reminiscent of jams, blackberry, as well as coffee. On the palate, medium intensity, silky, elegant, aromas of leather, a mixture of spices, herbs, and round, balanced with a long aftertaste.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti