Romanian klassikot lautasella ja lasissa

Romanialla on vuosituhansia vanha ja vahva perinne niin ruoka- kuin viinimaana. Romanian ruokakulttuurista löytyy samankaltaisuuksia myös Suomen kanssa. Kuitenkin niin, että ne ruoat ja viinit joita Romaniassa vielä nytkin osataan arvostaa, sarmale-kaalikääryleet ja Feteasca-viinit, ovat jääneet meille suomalaisille pääosin unholaan.

          

Sarmale-kääryleiden täytteeseen voidaan käyttää erilaisia raaka-aineita jotka luovat pohjan ja maun kääryleille. Täyte voidaan rakentaa jauhetulle sianliha- tai sienipohjalle, sekaan lisätään karamellisoitua sipulia, valkosipulia, juureksia hienoksi pienennettynä, yrttejä sekä erilaisia mausteita. Lopuksi täyte kääritään joko kaalin tai viiniköynnösten lehtiin ja laitetaan kasariin. Oleellinen osa sarmaleiden maukkaudesta tulee kastikkeesta jossa kääryleet saavat kypsyä. Kastike valmistetaan pienistä kaalin ylijämälehdistä, tomaattisalsasta, yrteistä, makeasta paprikasta, kyntelistä, oliiviöljystä ja kasvisliemestä. Se lisätään kasariin ja paistoksen annetaan kypsyä hitaasti useiden tuntien ajan. Uudelleen lämmitettynä sarmale-kääryleet maistuvat vieläkin maukkaammilta!

           

Dobrogeassa, Mustanmeren rannikolla Romania itäosassa sarmale-kääryleet tarjoillaan perinteisesti polentan kanssa. Viinivaihtoehtoina maistuvat Romanian ”kansallisviinit” valkoinen Feteasca Alba tai punainen Feteasca Negra. Viineissä on autenttisuutta, monipuolisuutta, vivahteikkuutta ja mielenkiintoinen makumaailma.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti