Tuutin täydeltä kevään makuja

Täydellinen jälkiruoka on yhdistelmä yllätyksellisyyttä, niin esillepanon kuin makujenkin suhteen. Se on sopiva pieni ja helppotekoinen. Sen olemuksessa on keveyttä. Lisäksi se tarjoaa vaihtoehtoja viinikumppanin suhteen. Ricottatuutti täyttää nämä ehdot. Se on kuohkea ja täynnä iloista, maukasta juhlamieltä. Tuutti on mukavan pieni ja maukas makea välipala tai jälkiruoka silloin, kun tekee mieli jotain hyvää.

          

Ricottatuutti,10 annosta:
1 pkt (400 g) pakastelehtitaikinalevyjä.
1 kananmuna

Ricottavaahto:
250 g ricottajuustoa
1 dl kuohukermaa
15 g (1/4 dl) tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
3 rkl lakkahilloa
½ tl appelsiininkuorta

          
Sulata taikinalevyt. Kauli taikinalevyt 40 cm pitkiksi levyiksi. Leikkaa noin 2 cm:n levyisiksi nauhoiksi. Vuoraa pahvikartiot foliopaperilla. Kierrä taikinanauhat muotin ympärille alkaen kapeasta päästä ja niin, että nauha jää aina hieman toisen päälle. Voitele sarvet kananmunalla ja paista uunissa 200 asteessa 12–14 minuuttia. Jäähdytä.
   Tee ricotasta kuohkeaa vaahdottamalla se sauvasekoittimella ja lisää siihen vaahdotettu kerma sekä lopuksi sokerit, lakkahillo ja appelsiininkuori. Pursota täyte tuutteihin hieman ennen tarjoilua, niin ne pysyvät rapeina.

          

Makeus on maistajan suussa
Ricottatuutin kanssa voi maistella erilaisia kuohuviinejä niiden vivahteiden ja makeuden mukaan. Asti spumante ja moscato d’asti ovat aromikkaita ja raikkaita viinejä. Niiden hapokkuus ja makeus käyvät hyvin yhteen ricottavaahdon, lakkahillon ja appelsiininkuoren makujen kanssa. Viinit valmistetaan Piemontessa Astin maakunnassa makeasta ja kukkaisesta Moscato-rypäleestä. Asti spumante on perinteinen kuohuviini, josta tankkimenetelmällä tehdään kuivia ja makeita vaihtoehtoja. Moscato d’astin olemus on vähemmän kuohuva ja enemmän makea. Viini käytetään aluksi normaaliin tapaan, kunnes käyminen keskeytetään ja loppu sokeri jää makeuttamaan viiniä.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti