Loimulohi avaa mökkikauden

Mökkikauden alkaessa lohen loimuttaminen johdattaa juohevasti taas ruokien valmistamiseen ulkosalla ja tarjoaa nautinnollista evästä luonnossa ruokailuun. Avokadosta tehty hieno ja hieman pähkinäinen tahna sekä loimutettu lohi tuovat juhlavuutta mökkikauden avajaisiin. Aromikkaan ruokaherkun kanssa maistuvat niin raikkaat kuohuviinit kuin hedelmäiset valkoviinitkin. Lohen loimuttamisessa on jokaisella omat tapansa, oleellista on nautinnollinen tunnelma ja maistuva lopputulos!

          
Loimulohta kypsymässä nuotion lämmössä kevättalvisessa ympäristössä.

          
Lohen kiinnittäminen puunauloilla loimutuslautaan on perinteinen ja maanläheinen tapa.

          
Loimulohta tarjolla ruisleivän ja avocadotahnan kanssa.

Avocadotahna:
1 avokado
pieni sipuli
80 g pehmeää vuohenjuustoa
sitruunan puolikas
hieman hasselpähkinärouhetta

Leikkaa avokadoon pitkittäisviilto ympäri koko luumarjan, kovaan siemeneen asti. Kierrä puolikkaat erilleen ja poista sisuskivi. Kaavi vihertävä ja kermanvärinen hedelmäliha kulhoon, ja hienonna se haarukalla. Hienonna sipuli ja sekoita avokadon kanssa. Purista sekaan hieman sitruunamehua, joka säilyttää hedelmälihan värin ja tuo makuun raikkautta. Lisää joukkoon pehmeä vuohenjuusto ja tee tahnasta tasainen. Tarkista maku. Ripottele tahnan päälle hieman hasselpähkinärouhetta.

          
Tammiset, paahteiset sekä vivahteikkaat viinit maistuvat loimutetun lohen viinikumppaneina.

Viinilasillinen:
Mont-Ferrant Blanc de Blancs Cava Brut Nature.
Espanja,Katalonia. Alko 949742. Hinta 13,49. Vuoden Kuohuviini sarjassaan.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen, yrttinen, maku kuiva(1 g/1), hapokas(5.8 g/l), mineraalinen, paahteinen, ryhdikäs.
La Senyora Cava edustaa trendikästä Blanc de Blancs -kategoriaa, joka rakentuu valkoisista Xarel-lo, Chardonnay, Macabeo ja Parellada -rypäleistä! Kuohuviini on kypsynyt 18 kuukautta amerikkalaisissa tammitynnyreissä, saaden olemukseensa sitruksen raikkautta, tammista sekä yrttistä vivahteikkuutta.

Coto de Imaz Reserva Blanco. Espanja, Rioja 2019. Chardonnay. Alko 947012. Hinta 19,99. Vuoden Chardonnay-viini sarjassaan.
Kullankeltainen, tuoksu hedelmäinen, kukkainen, maku kuiva (2 g/l), aromaattinen, hunajainen, vivahteikas, tamminen.
Coto de Imaz Reserva Blanco on Chardonnay-rypäleistä valmistettu täyteläinen ja monivivahteinen valkoviini. Viiniköynnökset ovat kasvaneet 875 metrin korkeudessa moreenisella rinteellä, näin rypäleet ovat säilyneet terveinä ja niihin on taltioitunut raikkautta sekä tasapainoista rakennetta. Viinin hienostuneen tammisen vivahteikkuuden taustalla on kysyminen 12 kuukauden ajan vain vesihöyryllä käsitellyissä uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Lisää syvyyttä ja olemusta viini on saanut kypsyessään sakkansa päällä. Lopuksi viini on kypsynyt vielä pullossa vähintään vuoden ajan.

Lenzmark New Chapter. Itävalta, Niederösterreich 2021. Grüner Veltliener, Alko 930722. Hinta 31,98.
Vaaleankeltainen, tuoksu hennon yrttinen, savuinen, maku kuiva (3 g/l), hapokas (5.8 g/l) ja mineraalinen, kompleksinen.
Itävaltalainen uutuusviini tarjoaa kahden meritoituneen laatuviinituottajan yhdistyneen voimananäytteen. Legendaariset Lenz Moser ja Markus Huber yhdistivät voimansa sekä osaamisensa ja aloittivat uuden luvun viinien tekemisessä ja tarjonnassa. Grüner Veltliener on tuottajien parhailta viinitahoilta ja erittäin konsentroituneista rypäleistä valmistettu Itävallan viinien uusittu käyntikortti-viini.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti