Tomaattikeitto - keitot kuuluvat ja maistuvat kaikille

Keitot, erityisesti vihannespohjaiset, ovat todellista kevytruokaa. Raaka-aineet ovat tuoreita, täynnä vivahteikkaita makuja ja värejä. Keitot ovat helppoja valmistaa ja niistä saadaan kauniita, näyttäviä kattauksia. Ne ovat maistuvaa ja täyttävää syötävää; lisukkeeksi riittää juoma ja leipä. Keitot ovat keveitä vartalolle ja kukkarolle. Mikäli niitä ei suurusteta kermalla tai muilla rasvoilla ovat ne todella terveellisiä ja silti maukkaita nautittavaksi. Syksylläkin vihannesten ja juuresten saatavuus on hyvä sekä hintataso edullinen. Oheisissa ohjeiden keitoissa yhden annoksen energiamäärä jää noin sataan kilokaloriin ja hinta alle yhden euron!

          
Tomaattikeitto on täyteläistä ja intensiivisen makuista
Kypsistä, jopa ylikypsistä tomaateista saat parhaimman ja täyteläisimmän keiton. Keitto maistuu valkosipuliselta, hapokkaalta. Tomaattikeitto voidaan tarjota ja se maistuu hyvin myös kylmänä.


          
Tomaattikeitto, 3 annosta:
10 kypsää, pehmeää tomaattia (mitä kypsempiä, sen maukkaampi keitto)
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
3 rkl tomaattisosetta
2 dl vettä
½ kasvisliemikuutiota

Kalttaa ja paloittele tomaatit. Kuori ja silppua sipulit sekä valkosipulinkynnet, ja kuullota ne öljyssä kattilassa. Lisää tomaatit sekä tomaattisose ja anna hautua kannen alla pehmeiksi. Lisää kasvisliemikuutio, soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää tarvittaessa nestettä. Tarjolle laittaessa lisää keiton pinnalle tuoretta timjamia tai ruohosipulisilppua. Lusikallinen raejuustoa sopii myös hyvin.

          
Keitot ja viini
Vihanneskeittojen raaka-aineista löytyy aromaattisuutta, täyteläisyyttä ja luontaista makeutta. Toiset kasvikset ovat voimakkaampia kuin toiset. Kypsennettäessä useimpien kasvisten maku korostuu. Nämä seikat on syytä huomioida, kun valitaan viinejä kasviskeitoille. Yleisviininä voidaan tarjota kuivia valkoviinejä, kasvisten voimakkuuden mukaan. Hapokkaammille kasviksille kuten sipulille tai tomaatille on syytä valita hapokkaampi valkoviini tai kevyempi, hedelmäinen punaviini.

Valokuva ja ruoka: Eeva ja Maija Remes
Teksti: Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti