Fish, chicken and chips maistuu kaikille ja kaikilla mausteilla

Kesällä tekee mieli joskus maistaa jotain sormiruokaa, niin ettei astioista tarvitse huolehtia ruokailun jälkeen. Mikäli vielä on hieman kalamiehen verta ja onnistuu pyydystämään kiloisen kuhan, niin mutkattoman ja maistuvan kesäruoan valmistamisen alkutarpeet ovat kasassa. Fish and chipsin perussettiin voi vielä friteerata broilerin fileleikettä, niin tarjolle saa myös maistuvan ja mutkattoman kalattoman vaihtoehdon.

Fish, chicken and chips:
500 g nahatonta kuhafileetä
400 g broilerin fileleikettä
500 g pienehköjä kotimaisia uusia perunoita
hieman suolaa
Käytä kokonaisia, annoskalan kokoisia kuhafileitä ja suolaa se kevyesti.
Pese perunat, halkaise ne tangoiksi kuuteen osaan ja laita kylmään veteen.

Friteeraustaikina:
1 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoa/korppujauhoja
1 dl pilsneriä
ripaus cayannepippuria
suolaa
hieman etikkaa
rypsiöljyä paistamiseen
Valmista friteeraustaikina. Erottele munan keltuainen ja valkuainen. Sekoita keltuainen pilsneriin vehnäjauhojen kera. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja yhdistä taikinaan. Mausta suolalla, cayannepippurilla ja tilkalla etikkaa. ja Anna taikinan tekeytyä kymmenisen minuuttia.

Pese perunat hyvin, kuori halutessasi ja leikkaa kapeiksi lohkoiksi. Liota perunalohkoja kylmässä vedessä kahden tunnin ajan ja vaihda vettä välillä. Näin tärkkelyksen määrä vähenee ja perunoista tulee rapeita. Valuta perunalohkot hyvin ja kuivaa he huolellisesti talouspaperin päällä. Friteeraa perunat paistipannulla vähässä rypsiöljyssä, niin että ne peittyvät, kaksi kertaa, silloin niistä tulee rapeita ja maistuvia. Paista kauhallinen kerrallaan, ensimmäisellä kerralla noin 4‒6 minuuttia ja anna perunoiden jäähtyä. Paista toisella kerralla perunat kauniin kullanruskeiksi, noin 3─4 minuuttia. Valuta ja mausta suolalla.
   Huuhdo ja kuivaa broilerinleikkeet hyvin. Paloittele 3─4 osaan. Pyörittele broileripalat vehnäjauhoissa ja upota ne sitten friteeraustaikinaan. Uppopaista muutama kananpala kerrallaan öljyssä noin 5 minuutin ajan, kunnes kanapalojen pinta on rapea ja kauniin kullanruskea. Valuta kananpalat paistamisen jälkeen talouspaperin päällä.

Kasta kalanpalat friteeraustaikinassa ja paista öljyssä muutama minuutti kunnes ne ovat kypsiä. Valuta hyvin talouspaperin päällä ja mausta suolalla. Tarjoile kana- ja kalapalat heti friteerattujen perunoiden ja rémouladekastikkeen kanssa.

Rémouladekastike:
1 pieni suolakurkku
3 rkl kaprista
1 ruukku ruohosipulia
1/2 sitruuna
1,5 tl dijon-sinappia
2 dl majoneesia
suolaa ja valkopippuria
Halkaise suolakurkku ja poista siemenet. Hienonna pieniksi kuutioiksi. Lisää joukkoon hienonnettu kapris sekä ruohosipulia. Purista mukaan sitruunanmehu. Sekoita joukkoon sinappi ja majoneesi. Mausta vielä suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen maustua hetken ennen tarjoilua.

Luberonin legenda pärjää hyvin kesäisen aterian viininä
Légende de Bompas tulee Ranskasta, Välimeren läheltä Luberonin alueelta. Valkoviinissä on hedelmäisyyttä, raikkautta ja rypäleiden antamaa voimaa, jotka maistuvat uppopaistetun kalan, broilerin ja perunoiden viinikumppanina. Viinissä nousevat esille alueen terroir ja alueelle tyypillisten rypäleiden rakentama vivahteikkuus. Grenache blanc tuo viinin täyteläisen hedelmäisyyden sekä voiman, Vermentino antaa hapokkuuden ja selkeän aromikkuuden, Clairetten panoksena on runsaus ja Bourboulenc jättää viiniin sitruksen vivahteikkuutta sekä ripauksen mausteisuutta. Kokonaisuutena viini on eloisa, harmoninen, voimakas ja tasapainoinen.

Viinilasillinen:
Légende de Bonpas. Ranska, Rhone, Luberon 2019. Alko 952191. Hinta 12,48.
Rypäleet: Grenache Blanc, Vermentino, Clairette, Bourboulenc
Vaaleankeltainen, tuoksu omenainen, maku kuiva(1g/l),hapokas(4.6g/l),päärynäinen,mausteinen,pirteän hedelmäinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Friteerauskuvat: Mikko Niemi, Aromipaja
www.viinimies.com

 
Tarjoilutaitos:
 Perinteisesti fish and chips tarjotaan voipaperiin käärittynä. Sanomalehdestä voi myös taitella tarjoilutaitoksen paperiin kääritylle ruoka-annokselle ja innovatiivinen ratkaisu on käyttää voipaperin tilalla suodatinpussia!

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti