Viiniviesti kulkee – bägeissä (pahvi) ja pulloissa (muovi)

Tämän päivän kuluttaja on yhä tietoisempi valinnoistaan. Trendit muuttuvat elämäntavaksi, jossa viineiltäkin edellytetään luonnonmukaisuutta ja ympäristöosaamista. Luomuviinit valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittaen. Pyrkimyksenä on holistinen, ympäristöä säästävä kokonaisvaltainen toiminta tarhalta kuluttajalle asti. Kierrätystä harjoitetaan pakkausmateriaaleissa, kevyemmissä pulloissa ja mm. uusiopaperin käytössä etiketeissä. Kesäihminen tarttuessa hananpakkauksen kahvaan makuasiat jäävät usein taka-alalle ekologisuus sekä käytännöllisyys vievät voiton.

Pakkauksella on väliä
Nykytrendin mukaan viinituottajat valmistavat kuluttajille helposti lähestyttäviä, heti valmistuksen jälkeen valmiita viinejä. Ne ovat käytettävissä ostohetkestä alkaen, eivätkä ne kaipaa varastointia. Suuntauksen myötä viinipullon perinteiset tehtävät ovat kokeneet muutoksen, säilyvyyden merkitys on vähentynyt. Viinipakkaus; pullo, pussi, laatikko tai tölkki on nähtävä välineenä, jolla viini siirtyy tuottajan kellarista käyttäjän lasiin.
   Laatikkoviineihin suomalaiset tutustuivat ensimmäisen kerran vähän yli 20 vuotta sitten ja sen jälkeen erilaiset hanapakkaukset, BIB, BIT, POUCH, ovat tulleet hyvinkin tutuiksi, niin että kesäaikaan niiden osuus nousee noin 45 prosenttiin mietojen viinien vuosimyynnistä. Hanapakkauksissa helppous, keveys ja hyvä hinta-laatusuhde houkuttelevat kesäihmisiä. Kesäviinit luovat lomatunnelmaa ja tämän päivän hanapakkauksissa löytyy makuja sekä vaihtoehtoja vaativaankin makuun.
   Muovipulloja suomalaiset ovat voineet ostaa jo kymmenen vuoden ajan. Uudet kierrätysmuoviset viinipullot antavat varteenotettavia ratkaisuja harkitsevalle ostajalle. Muovisen PET -pullon suurimmat valtit ovat ympäristöystävällisyys ja kierrätettävyys, niiden hiilijalanjälki on noin kolmanneksen pienempi kuin tavallisen lasipullon. Muovisen pullon valmistaminen ja kuljettaminen kuluttaa vähemmän energiaa kuin lasipullo. Normaalikokoista lasipulloa 400 grammaa keveämpi muovipullo on kevyt ja särkymätön. Kierrekorkkisena se on helppokäyttöinen ja tyylikäs hanapakkausiin verrattuna. Valkoviinejä suositellaan usein nautittavaksi nuorena, jolloin muovipullo on oivallinen välinen nuoren viinin pakkausmateriaaliksi.


Viinilasillinen:
Riesberg Premium Riesling Hanapakkaus. Saksa 2019. Alko 902516. Hinta 31,98/3L.
Vaaleanvihertävä, tuoksu viheromenainen, maku kuiva (6 g/l), hapokas (6,9 g/l), sitruksinen, mineraalinen ja ryhdikäs.

Riesberg Premium Riesling Muovipullo. Saksa 2018. Alko 929701. Hinta 11,99/1L.
Vaaleanvihertävä, tuoksu viheromenainen, maku kuiva (5 g/l), hapokas (6,6 g/l), valkopippurinen ja pirteä.

The Crossings Sauvignon Blanc Muovipullo. Uusi-Seelanti 2018. Alko 906351. Hinta 11,98/0,75L. Vegaani.
Viherkeltainen, tuoksu herukkainen, maku kuiva (3 g/l), hapokas (7 g/l), karviaismainen ja vivahteikas.

Il Barone Rosso Muovipullo. Italia 2019. Sangiovese. Alko 941476. Hinta 10,98/1L.
Punainen, tuoksu marjaisa, maku kuiva (9 g/l), matalahappoinen (4,9 g/l), keskitanniininen, puolukkainen ja mausteinen. 

Teksti: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti