10.7.2020

Véraison – viinirypäleet kypsyvät ja vaihtavat väriä

Heinäkuun alussa Vanhassa viinimaailmassa, Euroopassa, viinitarhoilla eletään värikkäitä aikoja kun viinirypäleet kypsyvät ja niiden väri vaihtuu. Ollaan etenemässä kohti syksyä ja rypäleiden sadonkorjuuta.
                                                        Copyright © EverWonderWine?

Véraison on lyhyt aikajänne jolloin viiniköynnösten rypäleet kypsyessään vaihtavat väriä. Punaisten rypäleiden kohdalla muutos on suuri, kun vihreät, kovat rypäleet muuntautuvat punaiseen väriasuun ja pehmenevät. Valkoisten rypleiden kohdalla vihreä väri vaihtuu keltaisen eri värisävyihin. Viinitarhalla véraison on merkittävä virstanpylväs matkalla kohti rypäleiden sadonkorjuuta. Aikaa rypäleiden keruuseen on jäljellä keskimäärin 45 ─ 50 päivää.
   Rypäleiden värin vaihtumisen aikaan niiden koko ei enää kasva. Samanaikaisesti rypäleiden sokerisisältö/makeus kasvaa ja hapokkuus vähenee. Viinivalmistajat seuraavat ja mittaavat tarkkaan sokerin sekä hapokkuuden kehitystä ja tasoa. Köynnösten ja rypäleiden määrää voidaan karsia (green/grape harvest) jäljelle jäävien rypäleiden laatutason turvaamiseksi ja tiivistämiseksi.

Vertailun vuoksi Västinniemellä Pohjois-Savossa viiniköynnöksen ja rypäleiden kasvukausi on vielä meneillään. Rypäleet ovat pieniä ja kovia, joten rypäleiden kuoren solujen jakautuminen on vielä kesken, eikä rypäleiden värimuutos voi vielä käynnistyä.

Tekstikooste ja muokkaus: Heikki Remes
www.viinimies.com
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti