Kesäkeitto ─ maistuis varmaan sullekin

Kesän edetessä hiljalleen syksyä kohden vihannekset ja juurekset alkavat olla valmiita nostettavaksi. Muhevat, maanläheiset ja luonnonmukaisesti kasvatetut kasvikset ovat täynnä kesän aurinkoa ja vivahteikkuutta.

Lautasellinen tuoreita kasviksia ja vihanneksia kotipuutarhasta tarjoavat lähiruokaa parhaasta päästä.
Kesäkeitto:
½ l vettä
4 pientä porkkanaa
1 dl silvottuja herneitä
1 pieni kukkakaali
kevätsipulia
8-10 pientä perunaa
2 dl pienikokoisia herneen- tai pavun palkoja
1 tl suolaa
1,0 dl kermaa
50 g koskenlaskijajuustoa
hienonnettua ruohosipulia, tilliä

Puhdista ja paloittele kasvikset sekä keitä ne hiljaa kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Sulata koskenlaskija kuumennettuun kermaan ja kaada seos keiton sekaan. Lisää lopuksi ruohosipuli ja tilli. Tarjoile ruisleivän ja hedelmäisen valkoviinin kanssa.

Kesäkeitolle sopii kesäisen hedelmäinen viini
Kesäkeiton makumaailma on pehmeä ja hennon makeahko. Tasapainoinen viinikumppani löytyy hedelmäisestä, yrttisestä ja hennon mineraalisesta valkoviinistä. Pohjois-Italiasta Friulista tulevassa Livon Friulanossa on pirteyttä ja raikasta hedelmäisyyttä sekä ripaus mineraalisuutta. Viini on kypsytetty ainoastaan viileissä terästankeissa, jolloin rypäleet raikas luonne säilyy, eikä muutu esimerkiksi tammen vaikutuksesta. Käymisen jälkeen viini on jätetty hiivasakan päälle viiden kuukauden ajaksi, jolloin viini saa olemukseensa lisää aromikkuutta ja monimuotoisuutta.
 
Viinilasillinen:
Livon Friulano. Italia, Friuli-Venezia 2019. Alko 505767. Hinta 13,99.
Oljenkeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku kuiva (3 g/l), keskihapokas (5,1 g/l), vivahteikas, mineraalinen ja yrttinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti