Chardonnay sopii moneen makuun ja menoon

Maku on maistajan suussa ja viinin maku muuttuu oleellisesti ruoan kanssa nautittaessa. Chardonnay-viini todentaa tämän universaalin totuuden, jakaen ABC-kannattajat (Allways Better with Chardonnay) ja ABC-vastustajat (Anything Better than Chardonnay) kahteen leiriin. Eri puolilta viinimaailmaa tulevat Chardonnay-viinit antavat mahdollisuuden kannoittua viinin toimivuuteen kahden erilaisen pastramilohen kanssa.

               

Chardonnay, valkoinen rypälevaltias
Chardonnay-rypäleet ovat suuria ja paksukuorisia. Niistä löytyy hapokkuutta ja paljon uutteisuutta. Viileässä kasvuympäristössä Chardonnay saa raikkaita sekä hapokkaita piirteitä ja lämpimissä olosuhteissa rypäleistä tulee hedelmäisiä ja raskaampia.
   Chardonnay-rypäleen alkujuuret ovat Ranskan Bourgundin maaperässä, Mâconnais’n viinialueella. Siellä tuotettujen chardonnay-viinien voi sanoa edustavan perinteistä suuntausta. Yksi Burgundin suurista ja kuuluisimmista valkoviineistä on eittämättä Chablis. Sen jäljittelemätön tyyli saa Chardonnaysta hunajanvihreän värin, hedelmäisen ja täyteläisen bouquet’n sekä hapokkaan ja teräksisen maun.
   Uuden maailman viinitarhoilla, Australiassa, Etelä-Afrikassa ja Yhdysvalloissa rypäleet kasvavat usein lämpimässä ilmanalassa, ja viinin lopulliseen olemukseen vaikutetaan aktiivisesti viininvalmistuksen menetelmillä. Näin Chardonnaysta saadaan täyteläisiä, raskaampia sekä hedelmäisyyttä korostavia viinejä, ja niissä on usein korkeahko alkoholipitoisuus. Tällaisia viinejä tasapainotetaan monesti tammella ja näin maussa on usein pehmeyttä sekä monipuolisuutta.
   Chardonnay on klassinen viinikumppani lohelle. Hedelmäinen ja uutteinen valkoviini sekä sen kuivan terävä hapokkuus leikaavat hyvin esimerkiksi lohen rasvaisuutta. Chardonnay saa täyteläisyyttä, lisämakua ja vaniljaisia aromeja tammikypsytyksestä.

               
KalaLapin, laadukkaan savolaisen kalanjalostajan, kaksi innovatiivista kirjolohituotetta, pintapaahdetut Lapin Graavi -siivut sekä Lapin Kylmäsavu -siivut, tarjoavat vivahteikkaat makuvaihtoehdot maisteltavaksi Chardonnay-viinien kanssa. Graavisiivu ja sen savuinen paahdettu pinta nostavat esille raikkaan, suolaisen sekä hiilisen makumaailman, johon voi hakea seuraa vivahteikkaista ja hedelmäisistä Chardonneista. Kylmäsavusiivu on puolestaan voimakkaan, tiiviin ja tiukan hiilisen lisävivahteiden makukokonaisuus, johon ratkaisu löytynee tammitetuista Chardonnay-viineistä.

               
Lasillisesta Chardonnayta voi löytää kirkkaan, vihertävän oljenkeltaisen vivahteen tai syvän kullankeltaisen värisävyn. Tuoksut tuovat mieleen kevyen omenaisen ja sitruksisen hedelmäisyyden. Chardonnayn olemuksessa on raikkautta sekä puhtautta ja sen aromeissa voi aistia omenaa, hedelmää ja pähkinää. Parhaimmat chardonnay-viinit kestävät pitkää varastointia ja sopivat hyvin kypsytykseen tammitynnyrissä. Chardonnay-viineissä on moniulotteisuutta; teräksistä tiukkuutta, täyteläistä hedelmäisyyttä ja pehmeyttä. Ne maistuvat reheviltä sekä voimakkailta ja ovat usein kohtalaisen alkoholipitoisia. Viinin aromit voivat vaihdella runsaan hedelmäisestä miedon pähkinäiseen tai savuiseen tammiseen. Chardonnay-viinit ja Kalalapin pintasavustetuista lohisiivuista valmistetut leipäset tarjoavat maistuvat ja tasapainoiset vaihtoehdot makukokeiluihin.

Viinilasillinen:
Laroche Chablis L. Ranska, Chablis 2022. Chardonnay. Alko7973. Hinta 25,98.
Kullankeltainen, tuoksu omenainen, maku kuiva (0g/l), hapokas (5.8g/l), mineraalinen, greippinen, mantelinen, tyylikäs.

Jacob’s Creek Double Barrel Chardonnay. Australia. Alko 919653. Hinta 17,98.
Kullankeltainen, tuoksu sitruksinen, maku kuiva (3 g/l), keskihapokas (6,1 g/l), hedelmäinen, paahteinen, tamminen.

Wynns Coonawarra Estate Chardonnay. Australia, South Australia 2020. Alko 954191. Hinta 14,98.
Keltainen, tuoksu yrttinen, maku kuiva (0g/l), keskihapokas (5.6g/l), trooppisen hedelmäinen, mineraalinen, vivahteikas.

Three Finger Jack Gold Mine Hills Chardonnay. Yhdysvallat, Kalifornia 2020. Alko 920791. Hinta 18,98.
Vaaleankeltainen, tuoksu keltaluumuinen, maku kuiva (5g/l), matalahappoinen (5.1g/l),tamminen, runsaan paahteinen.

Nederburg Winemaster’s Chardonnay. Etelä-Afrikka, Western Cape 2021. Alko 957636. Hinta 11,99. Vegaani.
Vaaleankeltainen, tuoksu omenainen, maku kuiva (5 g/l), hapokas (6.1 g/l), yrttinen, hedelmäinen.

Stoneleigh Rapaura Series Brut Cuvee. Uusi-Seelanti 2014. Chardonnay. Tilamyynti.
Vaaleankeltainen, tuoksu keltaomenainen, maku kuiva, vivahteikas, greippinen, pähkinäinen, tamminen sekä tyylikäs.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti