Juustoja ja viinejä maistelussa Kuopion Juustoseurassa

Juustojen ja viinien liitto on vivahteikas sekä ikiaikainen, jossa molempien historia ulottuu vuorituhansien päähän ennen ajanlaskumme alkua. Niiden makumaailma on rikas, ja jokaisella maistelukerralla niistä löytyy uusia ulottuvuuksia. Juusto ja siihen sointuva viini muodostavat parhaimmillaan makuelämyksen, joka on enemmän kuin osiensa summa. Tänä vuonna 60-vuotis juhliaan viettävän Kuopion Juustoseuran jäsenet kokoontuivat tutustumaan ja maistelemaan pienjuustoloiden juustoja ja niille sopivia viinejä. Kokemuksen siivittäminä viiniystävät tiedostavat että erilaiset makuvivahteet ja niiden yhteensopivuudet saadaan parhaiten selville maistelemalla juustoja ja viinejä ennakkoluulottomasti ristikkäin, jossa parasta on luottaa omaan makuunsa.

               
Näistä ”eväistä” lähdettiin rakentamaan viini-juustoillan maistelulautasta. Esillä Herkkujuustolan Tuhka Heidi/Lätkäjuusto ja Vilho Kittijuusto, Jukolan Juuston Aito Cheddar Kuusenkerkkä ja Aito Cheddar Amarone sekä Juustoportin Brandy-pähkinä ja Vuohen Grand Reserve. Seuranaan laadukas kattaus maailmanluokan viinejä eri puolelta viinimaailmaa.

               
Kuopion juustoseuralasille juustolautasten rakentaminen on hyvin tuttua. Hyvissä ajoin ennen juustoillan alkua pieni porukka kokoontuu kokoamaan maistelulautaset. Jokaiselle osallistujalle varataan oma maistelupaikka jossa eri viineillä on omat lasinsa. Näin juustoja ja viinejä maisteltaessa voidaan maistella uusia, erilaisia makuyhdistelmiä ja
tarvittaessa palat aiemmin maisteltuihin.

               
Näillä eväillä mentiin tastinkiin. Ylhäällä kuohuva Gremant, punainen Susumaniello, valkoinen Sauvignon Blanc, punainen Amarone, tawny Port ja valkoinen Grüner Veltliener. Alhaalla juustot: Herkkujuustolan Lätkä valkohomejuusto ja Kittijuusto, Jukolan Juuston Cheddarit Kuusenkerkka ja Amarone sekä Juustoportin Brandy-Pähkinä ja Grand Reserve Vuohenjuusto.

Viinilasillinen:
Gisselbrecht Crémant Blanc de Noirs Brut. Ranska, Alsace. Pinot Noir. Alko 943547. Hinta 16,99.
Kullankeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku kuiva(10 g/l), hapokas(5,8 g/l), sitruunainen, hennon paahteinen, vivahteikas.

Masca del Tacco Susumaniello. Italia, Puglia 2021. Alko 9108947. Hinta 16,99.
Punainen, tuoksu marjaisa, maku täyteläinen, puolikuiva(14 g/l), hapokas (5.7 g/l), keskitanniininen, vaniljainen, mehevä.

Castillo de Molina Gran Reserva Sauvignon Blanc. Chile, Elqui Valley 2021. Alko 958027. Hinta 11,99. Vegaani.
Oljenkeltainen, tuoksu karviaismainen/herukkainen ja maku kuiva, sitruksinen, mineraalinen, hapokas (6.9 g/l), pitkä.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. Italia, Valpolicella 2019. Alko 446477. Hinta 45,48. Alkoholi 15%.
Syvänpunainen, tuoksu kypsän marjainen ja maku erittäin täyteläinen, viikunainen, tamminen ja pitkä. Sokeria 5 g/l.

Graham's 10 Years Old Tawny Port. Portugali.TintaBarocca/Roriz/Cão,Touriga Franc/Nacional. Alko905907. Hinta 35,49.
Punaruskea, tuoksu viikunainen, maku makea (100g/l ), hedelmäinen, hapokas (3.8g/l), aromikas, tamminen, pehmeä.

Steininger Reserve Ried Loisium Grüner Veltliner. Itävalta, Niederösterreich 2021. Alko 552587. Hinta 19,99.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu viheromenainen, maku kuiva (3g/l), hapokas (5.5g/l), mausteinen, mineraalinen. Vegaani.

               
Ja tähän päädyttiin. Juustoseuralaiset rakkaan harrastuksensa parissa. Laadukkaita juustoja ja viinejä maistelussa., makuja, nautinnollisuutta, yhteisöllisyyttä ja puheen sorinaa ilmassa!

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti