29.6.2023

Rieslingin rikkaus on rakkaus ruokaan

Riesling-rypäleen vahvuus on siinä, että se on alkuperälleen uskollinen, toisin sanoen viineissä voi astia pirteää hedelmäisyyttä sekä vahvaa puraisevaa hapokkuutta. Lisäksi viiniköynnös sopeutuu hyvin kasvualustaansa, eli sen aromeissa voi löytää terroirin, sen kasvuympäristön!


Riesling on pienikokoinen, kellanvihreä rypäle, joka sisältää paljon viinihappoja sekä sokeria. Aromaattinen rypäle kypsyy myöhään ja viihtyy parhaiten viileimmillä kasvualueilla. Rieslingille tyypillisiä tuoksuja ja makuja ovat kukkaisuus, hedelmäisyys sekä voimakas mineraalisuus, joka voi ilmetä mm. petrolimaisena aromina. Ikääntyessä viiniin liittyy myös persikkaisia sekä hunajaisia piirteitä. Rieslingin maussa tulevat hyvin esille kasvupaikan maaperän ominaisuudet ja rypäleen oma persoonallisuus. Hyvän rieslingin aromikkuus säilyy suussa pitkään.

Riesling valloittaa maailmaa
Rieslingin perinteiset kasvualueet löytyvät Keski-Euroopasta; Saksasta, Ranskasta ja Itävallasta. Lähes kaikki Saksan merkittävät valkoviinit valmistetaan juuri Rieslingistä. Viileä ilmanala tuottaa hapokkaita ja hienostuneita rypäleitä, joiden sokeripitoisuus jää usein alhaiseksi. Puolimakea, kevyt saksalainen valkoviini toimii monelle viittana viinitien alkutaipaleella. Toisille hapokas ja hedelmäinen riesling on haaste, josta etsitään saksalaisen nykyviinin olemusta.
   Alsace tuottaa Ranskan parhaat riesling-viinit. Saksalaisiin viineihin verrattuna niistä löytyy enemmän aromaattisuutta, täyteläisyyttä sekä miellyttävää pyöreyttä. Uuden maailman tuottajista Australia, Etelä-Amerikka ja -Afrikka, Uusi-Seelanti sekä Yhdysvallat tuottavat laadukkaita riesling-viinejä.


Viinilasillinen:
Reh Kendermann Riesling Vom Kalkstein. Saksa, Pfalz 2021. Alko 543347. Hinta 13,69. Vegaani.
Vaaleankeltainen, tuoksu viheromenainen, maku kuiva (6 g/l), hapokas (7.1 g/l), hedelmäinen, mineraalinen, ryhdikäs.

Riesling Grand Cru Muenchberg. Ranska, Alsace 2019. Alko 591987. Hinta 19,99. Alkoholi 12 %, hapot 8,1 g/l.
Vaaleankeltainen, sitruksinen tuoksu, maku kuiva (4 g/l), hapokas (6.1 g/l), kevyen petrolinen, mineraalinen, hienostunut.

Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering. Ranska, Alsace 2019. Alko 909387. Hinta 33,49.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen, maku kuiva (2 g/l), erittäin hapokas (8.1 g/l), yrttinen, hennon petrolinen, ryhdikäs.

Passi Reali Riesling. Italia, Lombardia 2021. Alko 942241. Hinta 13,48.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu sitruksinen, maku kuiva (4 g/l), hapokas(5.9 g/l ), mineraalinen sekä pirteän hedelmäinen.

Mayu Riesling. Chile, Elqui Valley 2021. Alko 903287. Hinta 13,48. Eettinen.
Viherkeltainen, tuoksu sitruksinen, maku kuiva (4 g/l), hapokas (5,6 g/l), .klementiininen, yrttinen, mineraalinen, pitkä.

Stoneleigh Riesling.
Uusi-Seelanti. Ravintolamyynti.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruunankukkaa, limettiä, maku puolikuiva (12 g/l), hapokas (7.4 g/l), villiomenaa, raikas.

Hapokas Riesling maistuu kalaruokien kanssa
Riesling-rypäleen luontainen hapokkuus tekee siitä loistavan kumppanin useille ruokalajeille. Vaaleat kala- ja liharuoat soveltuvat hyvin tarjottavaksi tämän runsaan viinin kanssa. Parhaimpiin makuyhdistelmiin pääsee, kun rieslinkiä tarjotaan täyteläisten kerma- tai voikastikkeiden kumppanina. Mausteisten, itämaisten ruokien kanssa tarjottu astetta makeampi riesling on myös hyvä yhdistelmä. Salaatit ja kermaiset keitot sekä äyriäiset viihtyvät tämän monipuolisen viinin seurassa.


Tänä kesänä vapaa-ajan kalastajat ovat päässeet nauttimaan kalasaaleistaan. Mikäs sen nautinnollisempaa kun valmistaa itsepyydetyistä kaloista ruokaa ja nauttia sopivan Riesling-viinin kanssa.


Smetanassa hautuu ruodoton haukiherkku
Suomalaisilla on hauesta vahva mielikuva ruotoisena ja mauttomana ruokakalana. Hauen maku on vivahteikas, kalaisa ja liha on kuivaa sekä lähes rasvatonta. Hauen saa ruodottomaksi fileoimalla ja poistamalla sen vatsaruodot ja selkään jääneet ruotovihneet. Hauen aliarvostus häviää kun maistaa vuolukermassa haudutettua haukea hedelmäisen ja hapokkaan rieslingin kanssa.

Smetanahauki (4 annosta):
n. 1,5 kilon painoinen hauki tai n. 600─700 g ruodotonta haukifilettä
1 prk smetanaa
1 dl kermaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl sitruunapippuria
pala purjosipulia tai kevätsipulia
voita paistamiseen

Fileoi kala nahattomaksi ja täysin ruodottomaksi. Ruskista kalapalojen pinnat pannulla, mutta älä paista niitä kypsiksi. Laita palat uunivuokaan, purista niille hieman sitruunamehua ja ripottele pinnalle sitruunapippuria. Kaada päälle kermalla ohennettu smetana, ja lisää pinnalle pilkottu ja freesattu sipuli. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoile raikkaan ja värikkään kaalisalaatin sekä riisin kanssa.


Hapokkuus yhdistää Cevichen ja Rieslingin
Ceviche on tuoreesta kalasta valmistettu alkuruoka tai kevyt lounasateria. Kalan liha marinoidaan limen tai sitruksen vastapuristetussa mehussa, jonka sitruunahappo kypsentää kalan. Marinoitaessa kalan valkuaisten rakenne muuttuu ja kalasta tulee kiinteämpi. Marinointiajan ja sitruunamehun määrän mukaan kalan väri muuttuu kuultavasta valkoiseksi.
   Siika itsessään on hennon makuinen, mutta cevichessä kokonaisuus maistuu sitruunaisen hapokkaalta ja olemus on raikkaan öljyinen. Maku saa pehmeyttä sokerista ja yrttisyyttä tuoreesta tillistä. Ruoka kaipaa rinnalleen voimakkaan ja hapokkaan viinin. Rieslingin mineraalisuus ja yrttinen aromaattisuus täydentävät hyvin siikaruoan kokonaisuutta. Eri maiden rieslingeistä voi valita hedelmäisen ja sopivan hapokkaan viinin cevichen hapokkuuden ja voimakkuuden perusteella.

Siikaceviche:
vajaan kilon painoinen siika
marinadi:
yhden sitruunan mehu
1 dl rypsiöljyä
1 tl hienojakoista suolaa
30 g hienoa sokeria
1 tl musta- ja viherpippuria
0,5 dl hienonnettua tilliä

Sekoita kaikki marinadin ainekset hyvin keskenään. Leikkaa siika fileiksi ja poista ruodot. Leikkaa fileet vinoittain ohuiksi viipaleiksi. Laita laakean astian pohjalle hieman marinadia ja nosta päälle siikaviipaleita. Kaada kalojen päälle lisää marinadia ja nosta loput kalafileet kulhoon. Kaada loppumarinadi kalojen päälle ja laita astia kylmään. Anna marinoitua mielellään yön yli.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti