Yrttijänistä ja kukkakaalipyreetä pöytään

Kesän alkuun, ennen keskikesän ruokamenoja, on hyvä valmistaa vielä loput pakastetut, viime kauden ruokaeväät. Jäniksen fileistä, kukkakaalista sekä porkkanoista valmistuu kätevästi vivahteikkaan maukas ateria jossa maistuu jäniksen luonnollinen riistan maku sekä kukkakaalin pehmeys ja keveys. Mikäli pakkasesta ei löydy laitettavaa, niin naudan filesuikaleet sopivat hyvin uunissa valmistettaviksi oheisen ohjeen mukaan.


Näistä eväistä valmistuu yrttijänistä uunissa:
jäniksen fileet
voita ja rypsiöljyä
tuoretta rosmariinia
suolaa ja mustapippuria myllystä
tuoreita yrtin oksia

Mausta jäniksen fileet suolalla ja mustapippurilla. Laita pannulle voita ja rypsiöljyä sekä rosmariinin oksat. Kun pannu on sopivan kuuma, poista rosmariinin oksat ja paista fileitä hetken yrttivoissa. Nosta lihat voideltuun uunivuokaan, laita mukaan yrttien oksat ja kaada vuokaan hieman rypsiöljyä. Anna fileiden kypsyä uunissa tunnin verran. Nosta kukkakaalipyree ja keitetyt porkkanasiivut tarjolle fileiden kumppaniksi. Tarjoile aromikkaan ruoan kanssa vivahteikasta punaviiniä.

Kukkakaalipyree
500 g kukkakaalia
3 ruokalusikallista creme fraichea
40 g voita
hieman merisuolaa myllystä
0,5 dl ruohosipulia silputtuna

Huuhtele ja leikkaa kukkakaali pieniksi paloiksi. Keitä vähässä vedessä kypsiksi noin 8 minuuttia. Säästä hieman keitinvettä ja valuta loppu keitinvesi pois. Lisää kattilaan creme fraiche ja voi. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta suolalla. Lisää lopuksi sekaan ruohosipulisilppu.


Kypsän ja yrttisen jänisfileen kanssa tarjotaan lasillinen punaviiniä, vaikkapa mehukasta Zinfandelia tai voimakkaampaa Caberneta. Lautasella paratiisimainen makuelämys, tästä ei maku ja herkut parane!

Viinilasillinen:
Negro Grande Zinfandel. Private selection. Italia, Puglia 2021. Tummanpunainen hedelmäinen ja pehmeä Zinfandel.

Cabernet Pizzolato.
Italia, Veneto, IGT 2022. Ei lisättyä sulfiittia. Tummanpunainen, mustaherukkainen, pehmeä sekä yrttinen Cabernet Sauvignon.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti