Lammasnyytistä paljastuu makuyllätys

Lampaanlihasta ja kasviksista valmistuu maukas ja värikäs ateria. Filotaikinaan käärityt ruoka-annokset tuovat tyylikkään vaihtoehdon ruokatarjoiluun. Yksikertaisuus korostuu esillepanossa, jonka makujen vivahteikkuus palkitsee. Pannulla kypsennetyt kasvikset säilyttävät hyvin värinsä sekä rakenteensa ja tarjoavat esimakua vihannesten tarjoamista yrttisistä aromeista.

               
Lammasnyytti tarjoaa maanläheisen ja maukkaan ateriayllätyksen.

Lammasta nyytissä, 8 annosta
800 g lampaan tai karitsan pieniä sisäfilepaloja
paketti filotaikinaa pakasteena
2 munakoisoa
3 sipulia
5 valkosipulinkynttä
6 rkl oliiviöljyä
1 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna
suolaa
mustapippuria myllystä
sulatejuustoa
sulatettua voita
 
Viipaloi munakoiso ja itketä suolan kanssa. Kuori ja viipaloi sipuli sekä silppua valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy kasarissa ja paista munakoisoviipaleet sekä sipulit kevyesti. Lisää lopuksi rosmariini ja mausta suolalla sekä pippurilla. Anna jäähtyä hieman. Sulata filotaikinalevyt ja voitele öljyllä. Tee ohuesta levystä kaksinkertainen taittamalla levyn voidellut puolikkaat keskeltä vastakkain. Nosta arkille munakoiso-sipuliseosta ja filepaloja. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita päälle sulatejuustoa. Tee paketiksi taittelemalla reunat paistoksen päälle. Voitele sulatetulla voilla ja kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia niin että filotaikinanyytit saavat uunissa kauniin pinnan.    

               
Lämmin kasvissalaatti
8 raakaa perunaa
punaisen ja keltaisen paprikan puolikkaat
vihreitä papuja
nippu kevätsipulia
3 kpl valkosipulinkynsiä
timjamia kuivattuna ja tuoreena
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi ja kuivaa ne. Paloittele paprikat ja etukäteen ryöpätyt pavut. Laita pannulle oliiviöljyä ja herättele siinä valkosipulit sekä kuivattu timjami. Lisää perunat, paprikat ja sipulisilppu. Hauduta noin puoli tuntia, niin että salattiin jää mukava purutuntuma. Lisää pavut lähes kypsän salaatin joukkoon. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja suolalla. Koristele tuoreella timjamilla.

               
Lammasviini valitaan ruoan makujen mukaan. Jos on lammasnyyteissä tyylikästä maanläheistä maukkautta sekä yksinkertaisuutta esillepanossa, niin Ruffinon Chiantilla on tarjota ateriakokonaisuuteen Sangiovese-rypäleen vivahteikasta marjaisuutta. Sangiovese-rypäleestä pursuaa Italian olemus, viinissä on väriä, makua ja luonnetta. Siitä löytyy niin nuorekkuutta kuin täyteläistä kypsyyttä. Chianti-viini on paikallaan silloin, kun viinistä halutaan nauttia mutkattoman, hyvän ruoan kanssa.

Viinilasillinen:
Ruffino Chianti Organic.
Italia, Toscana 2022. Sangiovese. Alko 7011. Hinta 13,99. Luomu.
Punainen, tuoksu kukkaisen mausteinen, maku keskitäyteläinen, vivahteikas, jossa punaisten marjojen puraisua.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti