9.11.2023

Isänpäivän viinit löytyvät maistelemalla

Isänpäivän yksi kohokohdista on isälle kokattu miehinen ateriakokonaisuus ja sen viinit. Aterian viinivalinnoilla on nähtävissä hieman laajempikin ulottuvuus, sillä samalla voi testailla ja maistella sopivia ehdokkaita myös joulupöytään. Valinnan vaikeutta helpottamaan on mahdollista tutkailla eri viinitastinkien ja kirjoitusten viinisuosituksia. Vaikkapa ”olla kuulolla” kun kaksi viiniammattilaista keskustelee asiantuntevasti ja juohevasti joulun ajan viineistä.

          
Tuomas Meriluodon (Winestate) ja Jonas Hillergrenin (Regional Director EMEA at Delicato Family Wine) viinillisen keskustelun ja tietopläjäyksen innoittamana muutamia poimintoja viinitietäjien jutustelusta ohessa.

Lindauerin Blanc de Blancs kuohuviinillä on tyylikästä aloittaa ja nostaa malja isälle. Todella hyvä hinta-laatusuhteinen kuohuviini on valmistettu perinteisellä kahden käymisen pullomenetelmällä. Kuohuviinissä on pehmeän kestävä mousse ja trooppisen hedelmäinen sekä paahteinen maku.

Cono Surin Riesling on Viinilehden valitsema vuoden valkoviini, joka valmistetaan Chilen vanhimpien Riesling-köynnösten rypäleistä. Viileän ja aurinkoisen Bio-Bion viinialueen viinissä on kypsien rypäleiden intensiivistä hedelmää joka tarjoaa miellyttävän pehmeän suutuntuman.

Cono Surin Pinot Noir -rypäleet ovat kasvaneet viileässä ilmanalassa lähellä merta, ja poiminnan jälkeinen kylmämaseraatio on tuottanut lisää hapokkuutta viiniin. Näin Pinot Noirin hedelmäisyys on hienosti esillä ja vähätanniinisuus tekee viinistä monipuolisen ruokajuoman.

Masi Campofiorinissä on selvä italialainen ote; väriä, makujen runsautta, notkeutta ja makeaa marjaisuutta. Viinin perustana ovat perinteiset Veneton alueen rypäleet, Corvina, Rondinella ja Molinara. Masi on käyttänyt jo 1990-luvusta lähtien viinin valmistamiseen kaksoiskäymismenetelmää. Siinä viini valmistuu yhdellä käymiskerralla, perusviiniin käymisen aikana lisättyjä kuivattuja Amarone-rypäleitä hyödyntäen. Lopputulos on intensiivisen hedelmäinen, jossa tanniinisuus on pehmeä pitkän tammikypsytyksen kautta.

Norton Privada Family Blend on kolmen mehevän rypälelajikkeen sekoitus; Malbec, Cabernet Sauvignon ja Merlot. Privadan rypäleet kerätään käsin Nortoninviinitarhojen vanhimmilta palstoilta, viiniköynnösten ikien ollessa 50 – 90 vuotta. Aromikkaista ja mehevän tummista rypäleistä valmistettu punaviini saa vivahteikkaan ja pehmeän tanniinisen silauksen kysyessään liki puolitoista vuotta uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Three Finger Jack Zinfandel tulee Yhdysvalloista Kaforniasta Lodin viinialueelta. Viini vastaa hyvin tänä päivänä Kaliforniassa olevaan trendiin arvostaa pienten alueiden apellaatioiden viinejä. Viinin vivahteikkuuden taustalla ovat hyvin vanhoista viiniköynnöksistä terttuina kerätyt rypäleet. Pääosin kypsien rypäleiden joukossa on myös vielä kypsymässä olevia rypäleitä jotka antavat viinille monimuotisen makuprofiilin. Jos kohta viinin olemus onkin tuhdin marjaisa, niin kalifornialaiseen tapaan Zinfandel-viinin käyttäminen varttitunnin jääkaapissa muuttaa makumaailmaa raikkaammaksi sekä kevyemmäksi.

          
Viinilasillinen:
Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut. Uusi-Seelanti. Chardonnay. Alko 943097. Hinta 16,99.
Vaaleankeltainen, tuoksu keltaluumuinen, maku erittäin kuiva (11g/l), hapokas (6.9g/l), sitruunainen, paahteinen.

Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling Organic. Chile, Bio-Bio. Alko 578227. Hinta 14,98. Luomu.
Vaaleankeltainen, tuoksu limettinen, maku kuiva (4g/l), hapokas (7.3g/l), viheromenainen, mineraalinen, petrolinen.

Cono Sur 20 Barrels Limited Pinot Noir. Chile, San Antonio 2020. Alko 913088 Hinta 19,99.
Punainen, tuoksu karhunvatukkainen, maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, tamminen, mehevän hilloinen.

Masi Campofiorin. Italia, Veneto 2020. Corvina, Rondinella, Molinara. Alko 6364. Hinta 15,98. Vegaani.
Rubiininpunainen, tuoksu hapankirsikkainen, maku täyteläinen, punaherukkainen, yrttinen, mehevän hilloinen.

Norton Privada Family Blend. Argentiina, Mendoza 2021. Malbec, CS, Merlot. Alko 432417. Hinta17,49. Vegaani.
Punainen, tuoksu tumman kirsikkainen, maku täyteläinen, tanniininen, mustapippurinen, hennon vaniljainen, mehevä.

Three Finger Jack Old Vine Zinfandel. Yhdysvallat, Kalifornia, Lodi 2020. Alko 903297. Hinta 18,99.
Tummanpunainen, tuoksu marjaisa, maku keskitäyteläinen, kirsikkainen, mausteinen, vaniljainen, mehevän hilloinen.

Eikä tässä vielä kaikki isänpäivän viinien valinnasta!
Sillä vihjeestä vaarin ottaneet isänpäivän sankarit matkustivat Kuopiosta junalla Helsinkiin etsimään ja maistelemaan isälle sopivia ranskalaisia viinejä Business Francen Tastin’ France -tapahtumaan.
Tokihan matka jo sinällään toimi isänpäivä lahjana, mutta sitä ei tarvitse muulle perheelle kertoa!

            
Mitäpä muuta sitä aloitusviiniksi lasiin ottaisi kuin samppanjaa, sillä on hyvä tasting aloittaa, ja lopettaakin!

          
Tastin’ France tilaisuudessa 35 viininviljelijää esitteli ja maistatti 240 kestävän kehityksen mukaisesti tuotettua viiniä. Esillä oli viinejä Ranskan eri viinilalueilta, kuten Alsace, Beaujolais, Burgundy, Bordeaux, Côte du Rhone, Champagne, Lanquedoc, Loire, Provence. Ständeilta löytyi muun muassa La Bargemonen Le Viognier d’Aix-en-Provencen alueelta, sekä Sequentisin viinejä, jotka valmistetaan uusista, resistenteistä rypäelajikkeista, jotka ovat vastustuskykyisiä viinirypäleiden sairauksille, tuottavat terveempiä rypäleitä sekä ovat ympäristöystävällisempiä!

          
  
Isänpäiväaterian etkolla Ravintola Vinkkelissa; alkuun turska-carpacciota, pääruokana paahdettua ankanrintaa sekä jälkiruokana karamellimaitosuklaamoussea punaherkkusorbetin kera!

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Tasting France ja Vinkkeli kuvat: Petri Kangasperko
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti