Sinisimpukat ovat aistillisuuden ylistys

Ruoasta nauttiminen on paljon enemmän kuin syöminen sinänsä. Simpukat on ruokalaji, joka on ehdottomasti nautittava suoraan tarjoiluastiasta ilman perinteisiä ruokailuvälineitä. Makuelämys saa aivan uusi ulottuvuuksia, kun simpukat nautitaan maanläheisesti kuoristaan sormilla syöden, ilman ruokailuvälineitä. Sinisimpukat on myös oikea ruokalaji silloin, kun halutaan nauttia kahden kesken hyvästä, intiimistä ateriasta. Hyvä seura, nautinnollinen ruoka ja kuohuviini tarjoavat hienon ja kiireettömän elämyksen.

          

Meren herkut tuovat vaihtelua ruokapöytään. Meren antimia on yhä enemmin tarjolla, ja niistä saa hienon makuisia, keveitä ruokia niin arkiseen kuin juhlavaankin kattaukseen. Merelliset ruoat ovat nopeita ja helppoja valmistaa joissa tuoreus korostuu. Tuoreet yrtit antavat meren suolaiseen makuun vivahteikkaan ja pirteän makulisän.

Sinisimpukat kahdelle:
1 kg puhdistettuja sinisimpukoita
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuina
1 sipuli hienonnettuna
2 rkl hienonnettua persiljaa tai tuoretta ruohosipulia
1 laakerinlehti
1 rkl rouhittuja mustapippureita
2 dl kuivaa valkoviiniä
tarjoiluun:
sitruunanlohkoja
rapeaa patonkia

          

Huuhdo ja harjaa sinisimpukat puhtaiksi juoksevan veden alla. Samalla näet simpukoiden kunnon, ja voit heittää avautuneet sekä keveät pois. Kuumenna öljy isossa paksupohjaisessa kasarissa, lisää sipulit, yrtit ja pippuri. Kuullota noin minuutin ajan, jolloin sipulit pehmenevät ja yrttien aromit aukeavat. Lisää kattilaan viini ja simpukat. Keitä kannen alla noin viisi minuuttia, kunnes simpukat ovat avautuneet. Ravista kattilaa välillä. Heitä pois kaikki kiinnijääneet simpukat. Nosta avautuneet simpukat reikäkauhalla tarjoiluastiaan. Kaada keitinliemi simpukoiden päälle, ripottele hieman persiljasilppua ja tarjoile sitruunanlohkojen kanssa. Lopuksi yrttinen liemi syödään lusikalla keiton tapaan valkosipulipatongin kanssa. Ruokailun päättää lautasen pyyhkäisy puhtaaksi palasella patonkia.

          

Meren elävät ja hapokas valkoviini maistuvat yhdessä
Sinisimpukoiden merellinen mieto maku sekä hienoinen makeus sopivat erinomaisesti yhteen hapokkaan ja hieman mineraalisen viinin kanssa. Sinisimpukoiden viinivaihtoehtoina voi tarjota kevyen hedelmäisiä, vivahteikkaita ja hapokkaita valko- tai roseeviinejä. Tyylikäs kuohuviini, kuten italialainen Franciacorta tuo juhlavuutta ruokailuun. Se on perinteisellä tavalla, kahden käymisen kautta, tehty laadukas kuohuviini Lombardian alueella. Toinen sinisimpukoille sopiva italialainen kuohuviini on laadukas Charmant-menetelmällä valmistettu Prosecco Superiore. Ranskasta löytyy vastinparina italialaisille kuohuville kaksi tyylikäs kuohuviiniä. Alsacen alueelta Cremant Blanc de Noirs, joka valmistetaan laadukkaalla kahden käymisen menetelmällä Pinot Noir -rypäleistä. Champagnen alueelta tuleva aito Samppanja on ehdottomasti ”must”, silloin kuin haetaan parasta kuohuvaa sinisimpukoille.

Viinilasillinen:
Bellavista Alma Gran Cuvée Franciacorta Brut.
Italia, Lombardia. C, PN. Alko 534197. Hinta 38,99.
Vaaleankeltainen, tuoksu kypsän sitruksinen, maku kuiva (6 g/l), hapokas (6.1 g/l), mineraalinen, runsaan paahteinen.

Adriano Adami Bosco di Gica Brut. Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Italia Glera 97%. Chardonnay 3%.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu kukkainen, maku kuiva (10 g/l), hapokas (6 g/l) ), keltaomenainen, mantelinen, eloisa.

Gisselbrecht Crémant Blanc de Noirs Brut.
Ranska, Alsace. Pinot Noir. Alko 943547. Hinta 16,99.
Kullankeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku kuiva(10 g/l), hapokas(5,8 g/l), sitruunainen, hennon paahteinen, vivahteikas.

Mumm Cordon Rouge. Ranska, Champagne. Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Alko 8741. Hinta 43,69.
Kullankeltainen, tuoksu omenainen,maku kuiva(9g/l),hapokas(6.4g/l), aprikoosinen, pirteän hedelmäinen, tasapainoinen

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti