Wellingtonin leike on ruokapöydän katseenvangitsija ja makuelämysten lähde

Taikinakuoreen leivottu ruoka herättää ansaittua kiinnostusta ja nostaa mielenkiinnon ateriointia kohtaan. Leikatun fileen kuoren alta paljastuva hennon roseinen ja pehmeän mausteinen sisäfile palkitsee aterioijan odotuksen. Kasvikset, maanläheiset lisukkeet ja maukas kastike rakentavat aterianautinnon, josta viinivalinnat kruunaavat lopullisen makukokonaisuuden.

               
Taikinoitu hirvenfile on todellinen juhlaruoka joka tarjoaa tyylikkään ruokaelämyksen.
Tarjoile juurespyreen, parsakaalin ja punaviinikastikkeen kanssa.

Taikinoitu hirvenfilee, 6 annosta:
700 g hirven/naudan sisä- tai ulkofilettä
1 pkt pakastettua voitaikinaa
1 tl katajanmarjoja
1 tl mustapippuria
1,5 tl suolaa
1 kananmuna
voita

Ota filee lämpiämään tunti ennen ruoan valmistamista, ja puhdista se kalvoista. Kuivaa liha, ja ruskista se voissa pannussa joka puolelta. Hienonna ja sekoita mausteet sekä hiero jäähtyneen fileen pintaan. Kaulitse sulanut taikina ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Tasoita reunat ja käytä ylijäänyt taikina fileepaketin päällyksen koristeluun. Voitele taikinalevyn reunat sentin leveydeltä kananmunan valkuaisella. Nosta liha taikinan keskelle ja kääri taikina paketiksi sen ympärille. Siirrä taikinoitu filee leivinpaperin päälle uunipellille niin, että saumakohta jää alaspäin. Koristele paistos tähteeksi jääneestä taikinasta leikatuilla suikaleilla. Voitele taikinapaketti vatkatulla munan keltuaisella. Paista uunissa noin puoli tuntia, kunnes taikinakuori on kullanruskea ja rapea. Voit myös käyttää paistomittaria, ja ottaa fileen uunista kun sen lämpötila on kohonnut 60 asteeseen. Nosta liha uunista, ja huomioi että se kypsyy hieman vielä jäähtyessäänkin. Anna fileen levähtää ainakin 10 minuuttia ennen viipalointia.

               
Härän sisäfileestä valmistuva Wellingtonin leike kypsyy ja vetäytyy voitaikinakuoreen leivottuna. Lihan sisälämpötilan seuranta varmistaa juuri oikean ja halutun kypsyysasteen.

Maa-artisokka&palsternakkapyree:
noin 400 g maa-artisokkaa
noin 250 g palsternakkaa
hieman voita, suolaa ja 2 dl ruokakermaa

Kuori maa-artisokat, leikkaa ne pieniksi paloiksi ja laita sitruunamehulla maustettuun veteen, jotta ne eivät tummu. Kuori ja paloittele palsternakat. Laita juurekset kattilaan ja lisää kylmää vettä niin, että juurekset juuri peittyvät. Anna kiehua 15─20 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä ja kypsiä. Kaada ylimääräinen vesi pois, lisää voi, mausta suolalla ja soseuta pyree nopeasti. Lisää lopuksi kerma ja kuumenna.

Punaviinikastike:
100g salottisipulia, hienonnettuna
50g varsiselleriä, pilkottuna
2 kpl valkosipulinkynsiä, pilkottuna
1 kpl timjaminoksa
50g herkkusieniä viipaleina
½ dl punaviinietikkaa
5 dl punaviiniä
1 litra puljongin kastikepohjaa
6 kpl mustapippuria
2 kpl laakerinlehteä
suolaa, voita

Paahda teräskattilassa salottisipulit, varsiselleri. valkosipuli, timjaminoksa ja herkkusienet. Lisää etikka ja punaviini. Anna seoksen redusoitua puoleen ja lisää kastikepohja, pippurit ja laakerinlehdet. Anna seoksen kiehua kunnes siitä on jäljellä enää kaksi kolmasosaa. Varmista että maku on hyvä ja rakenne kastikkeen omainen. Siivilöi ja mausta. Suurusta tarvittaessa maizenalla, ja lisää halutessasi hieman makeutta lusikallisella sokeria tai tummaa siirappia. Kiillota valmis kastike voinokareella.

               

Taikinoidun fileen viinit tulevat Italiasta, Toscanan viinialueelta, jossa Sangiovese on hallitseva päärypäle. Viinivaihtoehdoissa on valinnanvaraa, laseista löytyy italialaista olemusta, marjaisuutta, täyteläisyyttä sekä iloisuutta jotka takaavat nautinnollisen ja hienon makuelämyksen.

Viinilasillinen:
Ruffino Santedame Chianti Classico Organic. Italia, Toscana 2022. Sangiovese. Alko 908183. Hinta 25,99. Luomu.
Punainen, tuoksu kirsikkainen, maku täyteläinen, keskitaniininnen, mausteinen, luumuinen, vivahteikas.

Ruffino Riserva Ducale. Italia, Toscana 2020. Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot. Alko 912987. Hinta 26,59.
Tummanpunainen, tuoksu marjainen, täyteläinen, tanniininen, nahkainen, mausteinen sekä kehittynyt.

Ruffino Greppone Mazzi Brunello di Montalcino.
Italia, Toscana 2018. Sangiovese. Alko 900722. Hinta 67,99.
Punainen, tuoksu kirsikkainen, maku täyteläinen, tanniininen, yrttinen, mausteinen sekä kehittynyt.

Teksti ja viinikuva: Heikki Remes
Ruokakuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti