Marilyn Monroe ja hummerikeitto tarjovat täyteläisiä makuja

Marilyn Monroen kunniaksi rakennettu menu tarjoaa esikuvansa mukaisesti täyteläisiä nautintoja. Marilynin mielijuoma samppanja sitoo eri ruokalajit yhteen toimivaksi ateriakokonaisuudeksi. Hummerikeitosta löytyy voimaa, jota väliruokana tarjottava samppanjasorbetti sopivasti keventää. Tyylikäs juustokohokas ei suvaitse Marilynin tapaista myöhästymistä, se nautitaan uunituoreena. Hummerikeitto maistui Norma Jean Bakerille, miksei siis Sinullekin!

               
Juhlapöydän keveät herkut; juustokohokas, hummerikeitto ja samppanjasorbetti.

Hummerikeitto, 2 annosta:
1 keitetty hummeri
sipuli
valkosipulin kynsi
purjo
voita
7 dl vettä
laakerinlehti
4-6 kokonaista mustapippuria
suolaa
pieni pala kalaliemikuutiota
1 rkl tomaattipyreetä
ripaus cayennepippuria
1 dl kermaa

Ota hummerin liha talteen, yritä saada saksien liha kokonaisena. Murskaa kuori palasiksi. Hienonna sipuli, valkosipuli sekä purjo ja paahda ne hummerin kuoripalojen kanssa kattilassa. Lisää vesi, kalaliemipala, laakerinlehti sekä mustapippurit ja keitä 40 minuuttia. Siivilöi liemi, lisää pyree sekä cayenne ja keitä makujen tiivistämiseksi vielä 10 minuuttia ilman kantta. Sekoita kerma vatkaten keittoon ja keitä pari minuuttia. Lisää paloitellut hummerinlihat kuumaan keittoon ja nosta tarjolle.

Samppanjasorbetti, 6 annosta:
1 liivatelehti
1 dl vettä
1,5 dl sokeria
4 dl samppanjaa tai kuohuviiniä
1 limetin mehu
1 kananmunanvalkuainen

Pane liivatelehti likoamaan. Kiehauta vesi ja sulata sokeri siihen. Purista liivatteesta vesi pois ja liuota se sokeriliemeen. Anna jäähtyä. Lisää kuohujuoma ja nosta seos pakkaseen pariksi tunniksi. Sekoita hileistä sorbettimassaa pari kertaa pakastamisen aikana. Vatkaa valkuainen kevyeksi vaahdoksi, kääntele massaan ja anna sen pakastua vielä 3-4 tuntia. Sorbettimassasta saa kuohkean ja tasaisen kun sitä sekoittaa muutamia kertoja pakastamisen aikana. Annostele lautasille suoraan pakasteesta ja koristele sitruunamelissan lehdillä.

Juustokohokkaat, 4 annosta:
0,5 dl (30g) emmentaljuustoa raasteena
15 g voita
0,25 dl vehnäjauhoja
1 dl kevytmaitoa
2 suurta kananmunaa
hieman mustapippuria
suolaa
voiteluun voita

Sulata voi paksupohjaisessa kasarissa ja lisää jauhot huolellisesti sekoittaen. Kuumenna maito ja kaada kasariin. Anna kiehua kevyesti muutaman minuutin. Lisää juustoraaste kastikkeeseen ja mausta. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita munankeltuaiset yksitellen seokseen. Voitele pienet jälkiruokavuoat ja anna jähmettyä kylmässä. Voitele toisen kerran ja jäähdytä. Vatkaa valkuaiset suolan kanssa kovaksi vaahdoksi ja kääntele kevyesti suurukseen. Kaada seos vuokiin. Jätä neljännes vuoasta täyttämättä, sillä kohokas tarvitsee tilaa noustakseen. Kypsennä uunissa 180 asteessa 20 ─ 25 minuuttia. Uunia EI SAA AVATA kypsennyksen aikana. Tarjoile välittömästi. Muista että kohokas ei odota ruokailijoita, vaan ruokailijat sitä.

               
Samppanjaa läpi aterian
Samppanjan tarjoaminen sopii Marilyn menun tyyliin. Pieper-Heidsieckin samppanjoista voi valita mieleisen vaihtoehdon, joko kuivan, hieman paahteisen Cuvée Brut’n tai vivahteikkaan, vaaleanpunaisen Ros´e Sauvagen. Hummerikeiton täyteläiseen, hieman makeaan makumaailmaan kuohujuoman raikkaus ja mineraalisuus tuovat tasapainoa. Aterioiden välissä tarjottava samppanjasorbetti raikastaa makuaisteja ja valmistaa seuraavaan ruokalajiin. Tyylikäs rosén värinen sorbetti tuo myös väriä kattaukseen. Juustokohokkaan tarjoilussa on aina mukana jännitystä, kestääkö se kasassa pöytään asti. Joka tapauksessa samppanja maistuu sen kermaisen maun kanssa todella hyvin.

               
Hummerikeitto ja samppanjasorbetti sopivat ystävien tapaamiseen, jossa on tyyliä ja hienostuneisuutta. Kuvassa Marilyn kutsuu pöytään (Taustana Renato Casaron Invitation-juliste).

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti