Voileipätarjottimella on vaihtoehtoja moneen makuun

Vuosi alkaa kallistua loppua kohden. Vielä on mahdollisuus kokoontua yhteen viettämään pikkujoulua, ja nostaa malja sekä haukata jotain pientä ja maistuvaa. Rennossa tapaamisessa tuttujen kesken maukkaat ja nopeatekoiset ruoka-aineet ovat etusijalla. Voileipätarjottimessa on jujua ja leivissä mukavasti purtavaa. Voileivissä löytyy vaihtoehtoja ja vivahteita, joista riittää maisteltavaa moneen makuun. Viinivaihtoehdot komppaavat voileipien makumaailmaa, ja tarjolla on jokaiselle jotakin, löytyy kuohuvaa, roseeta, valkoviiniä sekä punaviiniä.

          

Muikunmädistä ja merenelävistä rakentuu näyttäviä ja juhlavia makuja. Juustoleivissä korostuvat vivahteikkuus ja pehmeät maut. Paahtopaistileipä on voileipä vailla vertaa, joka sopii isompaankin nälkään.

          

Muikunmäti/jättikatkarapuleipä, 7 leipää:
150 g creme fraichea
2 liivatetta
0,3 dl kermaa
60 g mätiä
pikkusipuli
1 rkl sitruunanmehua
musta- ja rosépippuria
jättikatkarapuja
tilliä
sitruunaa
ruisleipää
mätihyytelö

Vispaa creme fraiche. Liota liivatteet kylmässä vedessä, purista kuivaksi ja sulata kuumaan vesitilkkaan. Sekoita liivate kermaan ja seoksen ollessa hyytymässä, lisää joukkoon pilkottu sipuli, mäti, creme fraiche ja mausteet. Kaada seos matalaan vuokaan ja laita kylmään jähmettymään. Leikkaa hyytelöstä ohuet siivut leipien pohjalle ja laita päälle kaksi jättikatkaravunpyrstöä. Koristele leivät mädillä, sitruunalla ja tilillä.

          

Juustoleipä, 7 leipää:
briejuustoa
kiiviä
saksanpähkinöitä
punaisia viinirypäleitä
pähkinähedelmäleipä
mausteleipää

Leikkaa mausteleivästä siivut ja rakenna niiden päälle esillepano juusto- sekä kiiviviipaleista. Koristele lopputulos pähkinämurusilla ja viinirypäleen puolikkailla.

          

Paahtopaistileipä, 7 leipää:
paahtopaistia
avokado
sitruunanmehua
ruohosipulituorejuustoa
salaattia
hillosipulia
mustaherukkahyytelöä
rustiikkileipä

Leikkaa avokadoon pitkittäisviilto ympäri koko luumarjan, kovaan siemeneen asti. Kierrä puolikkaat erilleen ja poista sisuskivi. Kaavi vihertävä ja kermanvärinen hedelmäliha kulhoon, ja hienonna se haarukalla. Purista sekaan hieman sitruunamehua, joka säilyttää hedelmälihan värin ja tuo makuun raikkautta. Leikkaa leivästä viipaleet, voitele tuorejuustolla ja laita päälle salaatinlehti. Kierrä paahtopaistisiivuista tötteröt, täytä avokadotahnalla ja asettele leiville. Koristele hillosipulin puolikkailla ja mustaherukkahyytelöllä.

Viineissä on valinnanvaraa
Ystävien tapaamisessa on aina aihetta juhlaan, jossa kuohuviini on ykkösvalinta. Kuohuviinit juhlistavat iloisuutta ja keveyttä, niiden väri ja kupliva raikkaus toimivat tunnelman nostattajina heti tervetulomaljasta alkaen. Tarjoa kuohuviini hyvin viilennettynä ja testaa makuja erilaisten voileipien kumppanina. Valkoviininä klassinen Riesling on varma valinta illanistujaisiin kala- ja äyriäisruokien seuraksi. Kuiva ja hapokas valkoviini pärjää hyvin pehmeän makuisten kalasta ja merenelävistä rakennettujen leipien seurassa. Se toimii myös seurustelujuomana. Viini on parhaimmillaan nuorena. Punaviiniksi voi valita värikylläisen, pehmeän sekä hennon tanniinisen vaihtoehdon. Se tuo tarjoiluun ja juhliin hieman väriä sekä ripauksen voimaa.

-

Viinilasillinen:

Gisselbrecht Crémant Blanc de Noirs Brut. Ranska, Alsace. Pinot Noir. Alko 943547. Hinta 16,99.
Kullankeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku kuiva(10 g/l), hapokas(5,8 g/l), sitruunainen, hennon paahteinen, vivahteikas.

Ivana Helsinki Kiss Prosecco Rosé Extra Dry. Italia, Veneto 2020. Glera, Pinot Noir. Alko 943575. Hinta 10,97.
Vaaleanpunainen, tuoksu marjaisa, maku kuiva (17g/l), hapokas (5.2g/l), sitruksinen ja pirteän hedelmäinen. Vegaani.

Steininger Riesling. Itävalta 2022. Alko 521987. Hinta 14,49. Vegaani.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku kuiva (7 g/l), hapokas (7.5 g/l), aprikoosinen, hennon yrttinen, pirteä.

Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo.
Italia, Abruzzo 2021. Montepulciano. Alko 466437. Hinta 14,98.
Tummanpunainen, tuoksu kirsikkainen, maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, mausteinen, hilloinen sekä tamminen.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti