VESIRINKELIT OVAT HETKEN HERKKUA

Ruoka maistuu paremmalta ja sitä arvostaa enemmän, kun sen eteen joutuu tekemään hieman töitä. Vesirinkeleiden kohdalla tämän toteaa konkreettisesti. Niitä on enää harvoin tarjolla, joten omatoimisuus on valttia, jos niistä haluaa tuoreeltaan nauttia. Itse tehden huomaa kuinka yksinkertaisista aineista makunautinnot syntyvätkään ja yllättyy rinkeleiden edullisuudesta.

               
Täytetty vesirinkeli on maistuva välipala tai retkieväs.

Joka keitetyn paistaa saa makean maistaa
Vesirinkeleiden kaksivaiheinen valmistaminen on niiden rapeuden ja maun salaisuus. Kuumassa vedessä keittäminen antaa rinkeleille pinnan, joka uunissa saa kauniin ruskean värin ja samalla suojaa sisusta liialta kuivumiselta.
   Vesirinkelit ovat todellisia hetken herkkuja. Niiden tarjoamasta makuelämyksestä pääsee nauttimaan ainoastaan tuoreeltaan. Vesirinkelit menettävät luonteensa ja makunsa, jos niitä säilyttää muovipussissa. Hyvä keino on pakastaa osa rinkeleistä heti kun ne ovat jäähtyneet. Sulatettuihin rinkeleihin saa tuoreuden makua kun niiden puolikkaita lämmittää leivänpaahtimessa. Hieman jäähtyneen rinkelin kevyen rapsakka kuori tuoksuu paahteiselle ja maku on hennon vaniljainen. Yksinkertaisimmillaan rinkeli maistuu siltään tai halkaistuna voilla voideltuna. Miedonmakuisista vesirinkeleistä saa monipuolista tarjottavaa aamiaispöytään, välipalaksi tai retkievääksi, kun ne täytetään juustolla, kasviksilla tai leikkeleillä.

               
Vesirinkelit (35 kpl)
5 dl haaleaa vettä
50 g (pala) hiivaa
700 ─ 800 g vehnäjauhoja
2 tl suolaa

Liuota hiiva veteen, lisää suola sekä vehnäjauhot ja alusta taikina napakaksi. Kohota kaksinkertaiseksi ja pyöritä taikinasta tanko ja jaa se noin 35 palaan. Muodosta niistä ohuita rinkeleitä ja anna kohota paistopellillä. Kiehauta rinkeleitä muutama sekunti suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä. Nosta pelille ja paista uunissa 275 asteessa noin 10 minuuttia.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti