Puu-uuni kypsyttää porsaan ja pellon antimet

Uunissa kypsynyt ja paahtunut porsaan etuselkä on helppoa sekä perinteistä talviajan ruokaa. Sopiva pala porsasta, kourallinen karkeata suolaa ja puilla hyvin lämmitetty uuni ovat kokonaisuus josta valmistuu kuin itsestään maukas uunipaisti. Samaan uuniin mahtuu myös toinen vuoka jossa juurekset kypsyvät samanaikaisesti. Jos on ruoan valmistus helppoa ja yksinkertaista, niin samaa periaatetta kannattaa noudattaa myös viinivalinoissa. Hedelmäinen ja aromikas oman maun mukainen viini, valkoinen tai punainen, on toimiva ratkaisu.


Uunissa hitaasti kypsyneestä porsaasta saa maistuvan ja näyttävän ateriakokonaisuuden sekä esillepanon.


Suolaa porsaan etuselän pala ja anna sen maustua yön yli jääkaapissa ennen uuniin laittoa.
Paistamisen jälkeen liha saa vetäytyä puolisen tuntia folion alla.

Porsasta puu-uunissa:
1,5─2,0 kg porsaan etuselkää/lapaa
3─4 rkl karkeata suolaa
1 dl vettä paistoalustalle

Huuhtele porsaan etuselkä ja tee siihen leikkuuveitsellä koloja eri puolelle. Työnnä suolaa lihan koloihin ja hiero loput lavan pintaan. Suolalla maustaminen säilyttää hyvin lihan ominaismaut. Nosta liha vuokaan ja laita peitettynä jääkaappiin vuorokaudeksi. Kääntele sitä muutaman kerran. Lämmitä puu-uuni noin 200 asteiseksi. Nosta liha huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Huuhtele porsaan pala, aseta uunivuokaan ja lisää hieman vettä vuoan pohjalle. Nosta vuoka uuniin, näin lihan pinta kiinnittyy estäen nesteiden haihtumisen ja saaden samalla kauniin ruskean värin. Anna lämpötilan laskeutua 150 asteeseen, jossa lihapala saa kypsyä matalassa lämmössä 3–4 tuntia. Valele välillä vuokaan kertyvällä liemellä. Porsaan lihan tulee olla täysin kypsää. Käytä tarvittaessa paistomittaria.


Uunijuurekset:
2–3 isoa porkkanaa
1 lanttu, 300 g
1 palsternakka
2 pentä punajuurta
2-3 pientä sipulia
2-3 pientä perunaa
noin 1/2 dl oliiviöljyä
muutama oksa tuoretta rosmariinia tai timjamia
suolaa, mustapippuria
2–3 rkl hunajaa tai siirappia

Kuori ja lohko porkkana, lanttu, palsternakka ja punajuuri pieniksi. Pese perunat, kuori ja paloittele. Kuori sipulit. Laita juurespalat ja perunat kulhoon. Lisää joukkoon öljy. Riivi joukkoon myös yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja kaada juurekset uunivuokaan. Valuta porkkana-, lanttu-, palsternakka-, peruna- ja punajuurikuutioille juoksevaa hunajaa/siirappia. Laita vuoka 180 asteeseen 40–50 minuutiksi. Kokeile palojen kypsyyttä tikulla. Pyöräytä sipulit vielä öljykulhon pohjalla ja laita ne uuniin varttia myöhemmin kuin muut ainekset, jotta ne eivät hajoa. Kun juurekset ovat saaneet väriä, peitä vuoka kuivumisen estämiseksi foliolla.


Kypsä porsaanliha löytää viinikumppanin joko hedelmäisestä valkoviinistä tai marjaisesta punaviinistä. Friulano ja Pinot Nero viinit tulevat Colli Orientali de Friulin alueella olevasta La Magnolian viinitilalta Italian koilliskolkasta. Friulano valkoviini on valmistettu yksinomaan Friulano-rypäleistä, joka on italialainen alkuperäislajike. Pinot Nero punaviini on valmistettu käsin poimituista Pinot Nero -rypäleistä, jossa viinimehu on saanut lisää vivahteikkuutta käydessään kuorien kanssa kymmenen päivän ajan.

Viinilasillinen:
Mangolia Friulano. Italia, Friuli 2022. Ravintolamyynti.
Vaaleaoljenkeltainen, tuoksu viheromenainen, maku kuiva, hapokas, sitruksinen, mineraalinen. sekä pitkä

Mangolia Friulano.  Italia, Friuli 2022. Ravintolamyynti.
Rubiininpunainen, tuoksu kirsikkainen, maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, tasapainoinen ja hennon mausteinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Viinikuva: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti