Sitruunabroileria Pääsiäispöytään

Pääsiäinen on yksi vuoden perinteisistä juhlista, jossa perheen tai muun tutun porukan kanssa on aikaa istahtaa yhteiseen ruokapöytään ja nauttia yhdessäolosta sekä ruokapöydän antimista. Pääsiäisen aistikas ruokakattaus rakentuu mausteisesta uunibroilerista ja sen kanssa uunissa kypsyneistä juureksista sekä aistikkaasta punaviinistä.

          
Pitkään uunissa kypsynyt broileri saa pintaansa kauniin paahteisen värin ja sitruunainen maustevoi tuo sen kypsän pehmeään makuun aistikasta vivahteikkuutta.

Sitruunainen uunibroileri:
1 kokonainen, noin 1,5 kilon broileri
porkkanoita
kokonaisia valkosipuleita
palsternakkaa
1 kokonainen luomusitruuna
yrttejä maun mukaan
mustapippuria
1 tl suolaa
maustevoi:
100 g huoneenlämpöistä voita
sitruunan kuorta raastettuna
suolaa
mustapippuria

Sulata broileri, huuhdo ja kuivaa. Pese, kuori ja lohko juurekset ja laita ne uunivuoan pohjalle. Pese sitruuna huolellisesti, raasta kokonaisesta sitruunasta kuori maustevoihin ja puolita sitruuna lopuksi. Purista toisesta puolesta mehua ja lohko toinen puoli pieniksi paloiksi. Valmista pehmennetty maustevoi. Mausta broileri suolalla ja jauhetulla mustapippurilla. Hiero puolet maustevoista broilerin pintaan, nahan alle ja lisää loput maustevoista broilerin sisälle. Laita sitruunan lohkot broilerin sisään ja kaada sitruunan mehu broilerin pinnalle. Nosta maustettu broileri pataan kasvispedin päälle. Kypsennä broileri 200 asteessa noin 1 tunti 40 minuuttia. Voitele lihaa paistamisen aikana uunipannun nesteellä.

          
Sitruunoiden ja valkosipuleiden aromit pysäyttävät tuoksujen ja makujen ääreen.

Uunibroilerille marjaisa, vähätanniininen viini, roseinen tai punainen
Jokainen ateria, arkinenkin, on juhlahetki jolloin on hyvä pysähtyä ja nauttia ruoan tarjoamista makunautinnoista. Uunibroileri opastaa yksinkertaiseen ruoanlaittoon, jossa kokonainen broileri, kasvikset, valkosipuli ja mausteet johdattavat makujen äärelle. Kypsän pehmeä broileri saa makuunsa juhlavuutta, kun sen kanssa nauttii lasillisen marjaisaa punaviiniä.

          
Pinot Noir rypäleistä valmistetuissa viineissä on heleyttä ja vivahteikkuutta. Viinien täyteläinen marjaisuus, hyvä happorakenne sekä pehmeät tanniinit tekevät viinistä monikäyttöisen ruokaviinin joka toimii linturuokien klassisena kumppanina.

Viinilasillinen:
Garzon Pinot Noir Rosé Reserva. Uruguay 2023. Uutuus, tulee myyntiin huhtikuussa.
Vaaleanpunainen, tuoksu intensiivisen hedelmäinen, maku kuiva, hapokas, mineraalinen sekä elegantti.

Mayu Gran Reserva Estate Bottled Pinot Noir.
Chile, Elqui Valley2021. Alko 950252. Hinta 15,99. Eettinen
Punainen, tuoksu kirsikkainen, maku keskitäyteläinen, hapokas (6.4 g/l), keskitanniininen, marjaisa sekä raikas.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti