5.3.2024

Makumestareiden matkassa

Ruoan valmistuksessa hyvä, laadukas raaka-aine on kaiken lähtökohta, siitä ei voi tinkiä. Suomalainen luonto ja sen puhtaus tarjoavat ainutlaatuiset, kestävän kehityksen mukaiset olosuhteet raaka-aineiden tuottamiselle ja saannille. Osaaminen ja innovatiivisuus luovat vahvan perustan tuotteiden valmistamiselle. Jukolan Juuston cheddarit ja Kalalapin kylmäsavustetut kalatuotteet toimivat vahvoina ja laadukkaina esimerkkeinä tästä osaamisesta, ensiluokkaisina mittatikkuina omilla aloillaan. Hyvä ruoka kaipaa seurakseen hyvää viiniä, jossa makuelementit ja aromikkuus tukevat toisiaan ja rakentavat näin tasapainoisen ruoan ja viinin liiton. Näistä tuotteista on myös kotikokkaajien ja ruokabloggaajien helppo valmistaa maukkaita ruokia ja välittää ruokaviestiä eteenpäin juttujensa kautta.

          
Cheddar-juustoissa Jukolan Juuston cheddarit ovat parasta ykkösluokkaa, jotka niittävät kunniaa maailmanlaajuisestikin. Meriittinä Jukolan Juuston Aito Cheddar Vintagen voitto cheddarjuustojen sarjassa toissa vuoden World Cheese Awards -kilpailussa, johon osallistui 46 maata, ja kilpailun 4000 erilaisen juuston joukosta Vintage Cheddar palkittiin hopealla.

          
Juustomestari Markku Liiaksen cheddareista viinimies Heikki Remes valmistaa kätevästi cheddarlastuja.
http://www.viinimies.com/2019/11/cheddarlastut-rentoon-illanviettoon.html

          
Lapin Kylmäsavustetun kirjolohen täyteläinen ja hienostunut savun maku yhdistettynä pintapaahdon aromikkuuteen takaavat uudenlaisen makuelämyksen. KalaLapin kylmäsavutuotteet saavat ainutlaatuisen vivahteikkuuden ja makumaailman kypsyessään aidossa leppäsavussa kolme päivää matalassa lämpötilassa. Sen jälkeinen tulella tuotettu pintapaahto antaa lohelle vivahteikkaan, pastrami-tyyppisen, sävyn ja värin.

          
Ruokabloggaaja Mikko Niemi käyttää Vesa Lapin savulohituotteita ruokia tehdessään, ja arvostaa KalaLapin kylmäsavulohen tuomaa täyteläisyyttä ikonisessa ranskalaisessa kalakeitossa, bouillabaissessa!
https://www.aromipaja.fi/savulohi-tuo-bouillabaisseen-taytelaisyytta/

          
Vintage-cheddarin vivahteikas sekä viipyilevä aromikkuus saa mausteisen ja tammisen pehmeän kumppanin korkealla Andien rinteillä, yli tuhannen metrin korkeudessa, kasvaneista Malbec-rypäleistä tuotetusta mehevän marjaisasta viinistä.
     KalaLapin kylmäsavulohet, graavattuna sekä pintapaahdettuna, saavat seurakseen kaksi tammitettua viiniä. Italialaisessa Garganega-rypäleestä tehdyssä viinissä on hapokkuutta sekä paahteisuutta ja raikasta pirteyttä, jotka komppaavat tasapainoisesti graavilohen makumaailmaa. Riojalaisen, viileän ilman alan Chardonnayn tamminen olemus tarjoaa pintapaahdetun lohen tyyliteltyyn makuun aivan uudenlaista vivahteikkuutta. Korkealta, 875 metrin korkeudelta tulevista rypäleistä valmistettu viini on kypsynyt vuoden ajan uusissa, vain vesihöyryllä käsitellyissä ranskalaisissa tammitynnyreissä, saaden olemukseensa hienostunutta eleganssia.

Viinilasillinen:
Terrazas de los Andes Malbec Organic. Argentiina, Mendoza 2021. Alko 911007. Hinta 25,98.
Tummanpunainen, tuoksu marjaisa, maku täyteläinen, mausteinen sekä mehevän hilloinen.

Dal Cero Vigneto Runcatan (tammitettu soave). Italia, Veneto 2021. Garganega. Alko 574497. Hinta 29,90.
Vaaleankeltainen, tuoksu persikkainen, maku kuiva(1g/l), hapokas(6.8g/l), aprikoosinen, paahteinen, tamminen, pirteä.

Coto de Imaz Reserva Blanco. Espanja, Rioja 2019. Chardonnay. Alko 947012. Hinta 19,99. Uutuus.
Kullankeltainen, tuoksu hedelmäinen, kukkainen, maku kuiva (2 g/l), aromaattinen, hunajainen, vivahteikas, tamminen.

Teksti ja juusto-viinikuvat: Heikki Remes, Viinimies
Kalakuvat: Mikko Niemi, Aromipaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti