16.3.2024

Vähittäiskaupan viinien paremmat etkot

Näitä etkoja ei kannata missata! Esillä on jotain hieman parempaa ja kauaskantoisempaa. Viinithän ovat viisasten juoma, ja itse kullakin on omaehtoinen näkemys sekä suhtautuminen asiaan. Yksi tämän vuoden suurista muutoksista viinirintamalla Suomessa on meneillään oleva lakimuutos, joka sallisi vahvempien, enintään 8-prosenttisten oluiden, siidereiden ja viinien myynnin ruokakaupoissa. Hallituksen eduskunnalle antaman lakiesityksen on tarkoitus tulla voimaan tämän kevään 2024 aikana.

          
Tässä niitä nyt on, valkoviinejä ja punaviinejä, kuohuvana, roseena ja bägeissä! Perinteisistä rypäleistä valmistettuja 8-prosenttisia viinejä odottamassa pääsyä vähittäiskauppojen valikoimiin ja hyllyille.

Mietojen, matala-alkoholisten viinien valmistus on oma, haastava prosessinsa. Toki vastaavia matala-alkoholisia viinejä on jo entuudestaan olemassa, mm. italialaiset Lambrusco ja Moscato d’Asti tai osa saksalaisista Riesling-viineistä. Suomessa myyntiin tulevissa alle 8-prosenttisissa viineissä valmistus tapahtuu pääosin poistamalla alkoholia normaalisti valmistetuista viineistä eli dealkoholisoimalla. Tämä onnistuu käänteisen osmoosin kautta, spinning cone -menetelmällä tai keskeyttämällä viinin käyminen valmistusprosessin edetessä, kun haluttu alkoholipitoisuus on saavutettu. Tämän päivän viiniosaaminen tuottaa laadukkaita matala-alkoholisia viinejä, joiden tyyli ja makuprofiili sekä laatu ovat lähellä perinteisten viinien vastaavia ominaisuuksia, näin erityisesti valkoviinien, roseiden sekä kuohuviinien kohdalla.

Todettakoon vielä että Suomen alkoholipolitiikka uudistuu maltillisesti ja vastuullisesti. Suomi on Ruotsin kanssa tällä hetkellä ainut EU-maa, joissa viiniä ei vielä saa myydä ruokakaupassa. Nyt alkoholin sääntelyä ollaan hieman vapauttamassa, yhtenä perusteluna alkoholin kokonaiskulutuksen lasku aina vuodesta 2011 lähtien. Tuleva alkoholilain muutos vastaa suureen osaan suomalaisten kuluttajien toivetta saada ostaa viininsä vapaasti vähittäiskaupasta muiden elintarvikeostosten ohessa.

Teksti ja kuva: Heikki Remes
Lähteet: THL, Alko, Kuluttajatutkimukset, viinien maahantuojat
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti